در نظرسنجی جدیدی که توسط ApplyBoard انجام شده، کانادا رتبه اول بهترین مقاصد تحصیلی برای دانشجویان بینالمللی در سال جاری را کسب کرده است.
بر همین اساس، ۹۴ درصد از دانشجویان بینالمللیِ شرکتکننده در این نظرسنجی برای تحصیل در کانادا ابراز علاقه کرده بودند؛ و این بیشترین میزان در میان برترین کشورهای جهان برای تحصیل به شمار میرفت.
در واقع، ۶۵ درصد پاسخدهندگان گفته بودند که فقط یکی از شش کشورِ برتر برای تحصیل که در ادامه به آنها میپردازیم را برای تحصیل مدنظر قرار دادهاند و کانادا هم یکی از این شش کشور است. در قیاس با گزارش سال گذشته، این آمار ۸ درصد افزایش پیدا کرده است.
جزئیات گزارش
ApplyBoard نتایج گزارش بهار ۲۰۲۵ از نظرسنجی دانشجویی خود (Student Pulse Survey) را در تاریخ ۲۶ مارس منتشر کرد.
در این گزارش عنوان شده که کانادا هنوز هم یکی از چهار مقصد برترِ تحصیلی از دید دانشجویان بهشمار میرود؛ سه کشور برتر دیگر هم عبارتند از ایالات متحده، انگلستان و استرالیا. اصطلاحا به این کشورها میگویند «The Big Four» یا «چهار کشور برتر».
در میان گزینههای ارائهشده به پاسخدهندگان، بیشتر دانشجویان در مورد تحصیل در کانادا گزینههای «بسیار علاقهمند هستم» و «به میزان متوسطی علاقهمند هستم» را انتخاب کرده بودند که تعدادِ این پاسخها جمعا از سایرِ چهار کشور برتر بیشتر بود.
البته بیشترین تعدادِ دانشجویانی که گزینه «بهشدت علاقهمند هستم» را انتخاب کرده بودند، متعلق به آمریکا بود؛ اما با محاسبه متوسط پاسخها، کانادا رتبهی اول به عنوان برترین مقصد تحصیلی را به خود اختصاص داد.
با بررسی نتایج همین گزارش در سال ۲۰۲۴، شاهد این هستیم که تعداد دانشجویانِ «بسیار علاقهمند» به تحصیل در کانادا حدودا ۲ درصد بیشتر شده؛ و «میزان علاقه متوسط» به تحصیل در این کشور هم از ۸ درصد در بهار سال گذشته به ۱۲ درصد در بهار امسال افزایش یافته است.
تنها ۶ درصد از آنهایی که پاسخِ «علاقهای به تحصیل ندارم» را انتخاب کرده بودند به کانادا مربوط میشدند که کمترین تعدادِ عدمعلاقه به تحصیل در میان سایر کشورها به شمار میرود.
علاوه بر چهار کشور برتری که در بالا به آنها اشاره کردیم، آلمان و ایرلند هم به ترتیب در رتبههای پنجم و ششم قرار گرفتند.
در نمودار پایین میتوانید درصد پاسخها و چگونگی قرار گرفتنِ کانادا در صدر را ملاحظه کنید:
نتایج نظرسنجی نشان داد که تنها ۳۵ درصد از پاسخدهندگان تحصیل در کشورهایی به جز شش کشور بالا را مدنظر قرار داده بودند.
اگر میخواهید مهاجرت به خارج از کشور را از جنبههای گوناگون بررسی کنید، مقاله «بهترین کشور برای مهاجرت ایرانیان» را از دست ندهید.
عوامل تاثیرگذار بر انتخاب مقصد تحصیلی
پنج عامل اصلی تاثیرگذار بر دانشجویان در انتخاب رشته و کشور جهت تحصیل طبق این نظرسنجی به شرح زیر است:
- ۱. شهریه مقرونبهصرفه (%۷۷)؛
- ۲. نرخ بالای استخدام پس از فارغالتحصیلی (%۵۷)؛
- ۳. رشتهای که به مسیر شغلیِ موردنظر منتهی شود (%۴۹)؛
- ۴. آموزش باکیفیت (%۴۷)؛
- ۵. شهرت و محبوبیت رشته تحصیلی (%۴۵).
همانطور که میبینید، مقرونبهصرفه بودنِ هزینهها از اهمیت خاصی برای پاسخدهندگان در انتخاب رشته و مقصد تحصیلی برخوردار بوده است.
مسائل و دغدغههای مالی باعث شده کمی بیش از یک نفر از هر چهار دانشجوی بینالمللی در مقصد اصلی تحصیلی خود تجدیدنظر کرده و به گزینههای دیگر فکر میکند.
چند مورد از مقاصدِ جایگزین برای شش کشور اصلیِ بالا از کشورهای اروپایی مثل دانمارک، فنلاند و هلند بودند که پاسخدهندگان به شهریههای پایین دانشگاهها در این کشورها اشاره کردهاند.
بهعلاوه، %۱۱.۳ از پاسخدهندگان بهدنبال تحصیل در مقاطع و رشتههای مثل مقاطع لیسانسِ سهساله بودند که مدت زمان کوتاهتری داشته و شهریه آن هم کمتر باشد.
مقاطع تحصیلیِ پرطرفدار
در مقایسه با نظرسنجی سال گذشته، دانشجویان بینالمللی امسال علاقه بیشتری به تحصیل در مقاطع تحصیلات عالی نشان دادهاند.
در همین راستا، بیش از نیمی از پاسخدهندگان (%۵۷) از قصد خود مبنی بر تحصیل در مقطع فوقلیسانس گفته بودند که نسبت به نظرسنجی بهار سال گذشته، ۷ درصد افزایش یافته است.
به نظر میرسد علاقه به تحصیل در مقاطع دکتری هم سالانه ۴ درصد افزایش مییابد.
با این حال، شرکتکنندگان در کل علاقه کمتری به تحصیل در سایر مقاطع نشان دادهاند؛ و این در حالی است که نسبت به سال گذشته، تعداد بیشتری از دانشجویان گفتهاند که قصد تحصیل در این مقاطع را دارند:
- مقاطع لیسانس (%۲۹.۳ نسبت به %۲۵.۵ درصد)؛
- دورههای تحصیلات عالی (%۲۰.۹ نسبت به %۱۸)؛
- دورههای کارشناسی (%۱۴.۷ نسبت به %۱۲).
پرطرفدارترین مسیرهای شغلیِ پس از تحصیل برای پاسخدهندگان هم شامل حوزههای زیر است:
- ۱. مهندسی؛
- ۲. پرستاری (و به طور کلی، بهداشتودرمان).
پس از این حوزهها، مشاغلی از جمله استاد دانشگاه، محقق و منابع انسانی به طور مشترک در جایگاه سوم قرار گرفتند.
آیا دولت و تغییر سیاستها بر علاقه و انگیزه دانشجویان تاثیر گذاشته؟
به نظر میرسد سیاست جدید دولت فدرال مبنی بر محدود کردن آمار صدور ویزای تحصیلی برای مهاجران، علاقه افراد به تحصیل در کانادا را کاهش نداده است.
تعداد ویزاهای تحصیلی در نظر گرفته شده در سال ۲۰۲۵ از ۵۱۷٬۴۱۰ در سال گذشته، به ۴۳۷٬۰۰۰ کاهش یافته است. در همین حال، ۳۰ درصد از دانشجویان بینالمللی گفتهاند که تغییرات جدید باعث شده علاقه بیشتری به تحصیل در کانادا داشته باشند.
کمتر از ۲۹ درصد از دانشجویان شرکتکننده در نظرسنجی هم گفتهاند که تغییرات جدید در قوانین و سیاستها تاثیری بر علاقه آنها به تحصیل در کانادا نداشته است.
اینها نتایج دور از انتظاری نیست!
اینکه دریافت ویزای تحصیلی کانادا کمی دشوارتر از قبل گردیده، باعث شده که ارزش و پرستیژِ تحصیل در کانادا برای دانشجویان بینالمللی بالاتر برود.
علاوه بر این، کاهش آمار دانشجویان بینالمللی در کانادا به این معناست که برای کسانی که قصد دارند با ویزای کار پس از تحصیل (PGWP) به زندگی خود در کانادا ادامه بدهند، بازار کار این کشور کمتر از قبل رقابتی خواهد بود.
کانادا در کنار امریکا، دو کشور از چهار کشور برتر به عنوان مقاصد تحصیلی هستند که اخیرا شاهد تغییرات مختلف در سیاستها و دولتهای خود بوده و همین امر، اثرات قابلتوجهی (مثبت یا منفی) بر علاقه دانشجویان به تحصیل در هر کدام از آنها را به همراه داشته است.
بیشتر بخوانید
این خبر را با دوستان خود به اشتراک بگذارید!