شروع یک کسبوکار جدید میتواند فرصتهای خوبی را برای مهاجران در کانادا فراهم کند. اما درصورت نداشتن تجربه کافی در بازار جدید، شروع یک کسبوکار و برند جدید در یک کشور خارجی میتواند دشوار و پرخطر باشد. اینجاست که خرید فرانچایز در کانادا میتواند گزینه جذاب و کم ریسکتری باشد.
اگر جزو یکی از گروههای زیر باشید، میتوانید برای خرید فرانچایز در کانادا اقدام کنید:
- شهروندان یا مقیمان دائم کانادا
- دانشجویان بینالمللی
- افراد دارای ویزای کار همراه دانشجوی بینالمللی
- افراد دارای ویزای توریستی (پس از خرید فرنچایز لازم است ویزای توریستی را به ویزای کار تغییر دهید)
- افراد خارجی بیرون کانادا
برای اطلاع از جزئیات خرید فرانچایز در کانادا خواندن این مقاله برای شما بسیار مفید خواهد بود.
شرایط خرید فرانچایز در کانادا؛ فرصتی مناسب برای سرمایهگذاری
فرانچایز چیست؟
فرنچایز (Franchise) شیوهای از توسعه کسبوکار است که در آن صاحب یک بیزینس که فرنچایزر (Franchiser) یا امتیازدهنده نامیده میشود، به سرمایهگذاران که فرنچایزی (Franchisee) یا امتیازگیرنده نامیده میشوند، حق امتیاز راهاندازی یک کسبوکار را میدهد؛ البته به شکلی که آن شرکت قبلا توسعه یافته است و همچنین تحت نام تجاری آن شرکت.
معمولا وقتی سخن از فرنچایز به میان میآید، رایجترین مثالی که به ذهن خطور میکند «شرکت مک دونالد» است که شعب متعددی در سراسر جهان دارد. اما فرنچایز کردن تنها به کسبوکارهای فستفودی مانند مک دونالد محدود نمیشود؛ بلکه در همه جا و تقریبا در هر صنعتی وجود دارد.
فرنچایز کردن یک رابطه بیزینسی همه جانبه است و نه صرفا یک رابطه خریدار – فروشنده. این رابطه توسط یک «قرارداد» شکل میگیرد که برای مدت معینی معمولا از ۵ تا ۲۰ سال تنظیم میشود و قابل تمدید هم خواهد بود.
در طول مدت قرارداد، شرکت نمایندگی یا به عبارتی فرنچایزی، برای دسترسی مستمر به سیستم تجاری، آموزشی و حمایت بازاریابی شرکت مرکزی، معمولا هزینههای خاصی را به امتیازدهنده یا فرنچایزر پرداخت میکند.
در این مدل کسبوکار:
- فرانچایزر:
- این حق را به دارنده حق امتیاز میدهد که براساس قوانین و دستورالعملهای دفتر مرکزی، یک کسبوکار را ارائه کند.
- برای اداره کسبوکار از طرق مختلف فرانچایزی را حمایت میکند.
در مقابل،
- فرانچایزی:
- فرانچایزی متعهد میشود که به قوانین دفتر مرکزی احترام بگذارد.
- هزینههای راهاندازی فرانچایز ازجمله هزینه دریافت حق امتیاز (franchise fee)، هزینه درآمد حاصل از فروش (Royalty Fee) و هزینه بازاریابی (Marketing Fee) را به فرانچایزدهنده (دفتر مرکزی) پرداخت میکند.
آیا قصد دارید رئیس خود باشید و کسبوکار خود را راهاندازی کنید، اما مطمئن نیستید از کجا شروع کنید؟ یا نمیدانید به چه منابعی نیاز دارید؟ چطور برای محصولات یا خدمات خود بازاریابی کنید؟ یا چگونه کارمند استخدام کنید و آنها را آموزش دهید؟
یکی از راهحلها برای چنین مسائلی خرید Franchise در کانادا است.
- بیشتر بخوانید: خرید بیزینس در کانادا
مزایا و معایب خرید فرانچایز در کانادا
مزایا
- فرصت رشد داشتن و احتمال موفقیت سریعتر
در فرنچایزها فرصت رشد کسب و کار در آن صنعت خاص وجود دارد چرا که از قبل تقاضای بازار برای دریافت خدمات یا محصولات آن ها وجود داشته و این تقاضا میتواند بیشتر شود. - ریسک پایین و امنیت عملیاتی بالا
هم صاحب کسب و کار اصلی و هم کسی که تحت برند آن کسب و کار، اقدام به فرنچایز میکند، ریسکهای احتمالی را ارزیابی کردهاند تا اطمینان حاصل کنند که گسترش برند از همان ابتدا پایدار است. در روش خرید فرانچایز در کانادا، امکان مدیریت ریسک به میزان زیادی وجود دارد؛ چون صاحبان اصلی برند، فرآیندها و منابعی را برای کمک به کاهش مشکلات کارکنان و شرکت در اختیار خواهند داشت. - صرف هزینه کمتر
هر چند فرنچایزها باید بودجه لازم برای پوشش مشارکت شخصی و سرمایهگذاریهای مورد نیاز را داشته باشند، اما هزینههای مربوط به باز کردن یک مکان جدید و شروع کسب و کار، به عهده صاحب اصلی برند است. بنابراین هزینه لازم برای کار با کسب و کارهای فرنچایز نسبت به کسب و کاری که از ابتدا باید آن را تاسیس کنید، کمتر است. - آماده بودن زیرساختها و فرآیندهای داخلی مطابق با استانداردها
صاحب کسب و کار اصلی از قبل کارمندان خود را برای مدیریت فعالیتهای روزانه استخدام کرده، زیرساختها مهیا شده و و فرآیندهای داخلی و آموزش کارکنان استاندارد سازی شده است. بنابراین افرادی که از امتیاز این برند استفاده میکنند نیازی به توسعه چنین مواردی نخواهند داشت. - معروف بودن برند و عدم نیاز به برندسازی
کسب و کارهای کوچکی که شروع به کار میکنند، لازم است زمان، انرژی و سرمایه لازم برای برندسازی و جذب مشتری را داشته باشند؛ ولی فرنچایزها این مشکل را ندارند و از ابتدا تحت یک برند معروف کار میکنند و مشتریهای خود را از قبل دارند. - نفوذ راحتتر به بازار
یکی از مهمترین مزایای فرنچایز کردن کسب و کار، محبوبیت تثبیت شده برندهای دارای علامت تجاری است. باز کردن یک مکان جدید در هر منطقه یا ناحیهای از بازار راحتتر است چون افراد قبلا با نام تجاری آن کسب و کار آشنا هستند. - سوددهی بیشتر
فرنچایزها به دلیل داشتن برند شناخته شده و نفوذ آسان در بازار، سود و منفعت بیشتری در زمان راه اندازی خواهند داشت. اما کسبوکارهای جدید و تازهتاسیس سالها طول میکشد تا به سوددهی برسند.
معایب
- محدود شدن خلاقیت در کسب و کار
طبق قراردادی که بین صاحب اصلی بیزینس و خریدار فرنچایز امضا میشود، نحوه اداره کردن کسب و کار باید طبق اصول و مدل بیزینسی شرکت مادر باشد. - محدودیت در انتخاب مکان نمایندگی، فروش محصولات و تامین کنندهها
معمولا صاحب اصلی بیزینس تعیین میکند که شعبه شرکت در کجا دایر شود و یا چه محصولاتی فروخته شود و از کدام تامین کنندهها استفاده شود. - آسیب دیدن شهرت نمایندگی شما با عملکرد بد شعب دیگر
اگر بعضی از نمایندگیها به درستی کار خود را انجام ندهند و خدمات یا محصولات نامناسبی ارائه دهند، این کار بر شهرت نمایندگی شما هم تاثیر منفی خواهد گذاشت. - تقسیم کردن سود کسب و کار با صاحب اصلی بیزینس
خرید فرنچایز و گرفتن حق امتیاز یک برند تجاری به معنای این است که باید درصدی از درآمد حاصل از فروش را به فرنچایزر یا مالک برند تجاری پرداخت کنید. - احتمال عدم تمدید قرارداد
در پایان مهلت قرارداد بین امتیاز دهنده و امتیاز گیرنده، ممکن است صاحب اصلی بیزینس دیگر تمایلی به تمدید آن قرارداد نداشته باشد.
شرایط خرید فرانچایز در کانادا
- داشتن سرمایه کافی برای خرید و راه اندازی فرانچایز در کانادا (میزان آن بسته به نوع بیزینس متفاوت است)
- تجربه و مهارت مدیریتی بالا در زمینه کسبوکار مورد نظر
- مالکیت بیش از ۵۰ درصد کسبوکار خریداریشده
- ارائه بیزینس پلن
- داشتن سلامت جسمی و عدم سوء پیشینه
- عدم نیاز به نمره زبان (اما باید بتوانید صاحب برند تجاری را که قصد خرید امتیاز برندش را برای فرنچایز دارید، قانع کنید که مهارت زبانی لازم برای برقراری ارتباط با کارمندان و درک موضوعات تخصصی کار را دارید و میتوانید بیزینس را راه اندازی کنید.)
هزینههای لازم برای راهاندازی کسب و کارهای فرانچایز در کانادا
متوسط سرمایه لازم برای خرید فرانچایز در کانادا بین ۵۰,۰۰۰ تا ۵۰۰,۰۰۰ دلار است که میزان دقیق آن به صنعت آن فرنچایز و بزرگی یا کوچکی آن بستگی دارد.
اگر قصد دارید در کانادا کسب و کار فرنچایز راهاندازی کنید لازم است که هزینههای اصلی را در نظر بگیرید. بخشی از این هزینهها به صاحب برند تجاری داده میشود؛ مانند هزینه حق استفاده از امتیاز برند تجاری، هزینههای آموزش، هزینه پشتیبانی بازاریابی و درصدی از درآمد حاصل از فروش.
بخش دیگری از هزینهها مربوط به سرمایهگذاری برای راهاندازی کسبوکار است؛ مانند هزینه تامین مواد اولیه، خرید لوازم و تجهیزات، بیمه، خدمات حقوقی و حسابداری و همچنین هزینه استخدام کارکنان و آموزش آنها.
در ادامه مقاله با جزییات بیشتری در مورد این هزینهها صحبت میکنیم.
هزینه حق استفاده از امتیاز برند تجاری – Franchise Fee
به طور معمول دفتر مرکزی یا فرنچایزر برای حق استفاده از امتیاز برند خود، هزینه ثابتی را از دفتر نمایندگی یا همان فرنچایزی دریافت میکند. این مبلغ میتواند از چند هزار دلار تا بیش از ۷۵,۰۰۰ دلار متغیر باشد که به عوامل مختلفی مانند صنعت فرنچایز، بزرگی یا کوچکی کسبوکار، برند تجاری، مکان دفتر نمایندگی و اهداف فرنچایزر در توسعه کسب و کار خود بستگی دارد.
هر چقدر برندی که قرار است تحت امتیاز آن کار کنید معروفتر و معتبرتر باشد، لازم است هزینه بیشتری بابت ارزش برند آن پرداخت کنید. برای مثال، هزینه Franchise fee برای برندی که معروفیت بینالمللی دارد مانند برند Taco Bell یک و نیم برابر هزینهای است که برای برندی پرداخت میکنید که تنها در کانادا معروف است مانند برند Tim Hortons.
Franchise Fee میتواند شامل هزینههای دیگر هم بشود مانند هزینه جذب، انتخاب و آموزش سرمایه گذارانی که قرار است به عنوان فرنچایزی دفتر نمایندگی باز کنند.
هزینه درآمد حاصل از فروش – Royalty Fee
نمایندگیها باید درصدی از فروش ناخالص خود (بین ۴ تا ۸ درصد) را به صورت هفتگی، ماهیانه یا هر سه ماه یک بار به دفتر مرکزی پرداخت کنند. این درصد بسته به ماهیت کسب و کار متفاوت است. معمولا Royalty fee برای فرنچایزهای خدماتی بیشتر از کسب و کارهای خردهفروشی است. گاهی اوقات به جای درصد، معمولا هزینه ثابتی به فرنچایزر پرداخت میشود.
در کسبوکارهایی که نمایندگیها باید بیشتر یا همه لوازم و مواد مورد نیاز خود را از دفتر مرکزی خریداری کنند، فرنچایزرها مبلغی را به عنوان سود به هزینههای محصولات اضافه میکنند که به آن قیمتگذاری محصول (Product Pricing) میگویند.
هزینه تبلیغات – Advertising Fund
تبلیغات برای کسب و کارهای فرنچایز در دو سطح انجام میشود:
۱. برای برند اصلی به عنوان یک کل
۲. برای نمایندگیها به صورت واحدهای مجزا
در حالت اول، تبلیغات با مشارکت دفتر مرکزی و دفتر نمایندگی و از طریق سرمایهای انجام میگیرد که بخشی از آن از طرف فرنچایزر و بخش دیگر آن از طرف فرنچایزی یا همان دفتر نمایندگی تامین میشود. هزینه تبلیغاتی که دفتر نمایندگی پرداخت میکند، معمولا به عنوان درصدی از فروش ناخالص آن (بین ۲ تا ۴ درصد) محاسبه میشود.
در حالت دوم، نمایندگیها باید به طور مستقل برای فرنچایز خود تبلیغ کنند. در قراردادی که بین دفتر مرکزی و دفتر نمایندگی بسته میشود، معمولا قید میشود که اعتبارگیرنده باید هر ماه مبلغی را برای تبلیغات اختصاص دهد.
هزینه لازم برای سرمایهگذاری – Initial Investment
صاحبان اصلی کسب و کار یا همان فرنچایزرها معمولا از قبل از سرمایه گذارانی که قصد راهاندازی فرنچایز تحت نام برند آنها را دارند میخواهند که برای راهاندازی کسب و کار خود باید مبلغی را سرمایهگذاری کنند.
ممکن است خواسته شود که بخشی از این سرمایه اولیه به صورت داراییهایی نقدی باشد مانند پول نقد و اوراق قرضه کوتاه مدت. بنابراین بسیار مهم است که برای خرید فرانچایز در کانادا، خیلی خود را درگیر وام و بدهی نکنید.
از جمله هزینههای دیگری که باید سرمایهگذاری کنید، هزینه اجاره محل کسب و کار، نوسازی ملک، خرید تجهیزات و لوازم، هزینههای نیروی کار، هزینههای بیمه، خدمات حقوقی و دیگر هزینهها است.
مثالی از هزینههای خرید فرانچایز در کانادا
در این مثال راهاندازی یک مرکز لیزر مو که به صورت فرنچایز از یک شرکت موجود کانادایی است را برای شما شکافتهایم تا با ریز هزینهها آشنا شوید.
شما قصد راهاندازی فرانچایز دیگری را دارید؟ این هزینهها بسته به هر فرنچایز متفاوت هستند و این مورد فقط برای نمونه آورده شده است.
بخشهای سرمایه گذاری | حداقل مبلغ (به دلار کانادا) | حداکثر مبلغ (به دلار کانادا) |
---|---|---|
آب و برق و گاز و پیش پرداخت اجاره ملک | ۷,۰۰۰ دلار | ۲۰,۰۰۰ دلار |
نوسازی ملک | ۸۰,۰۰۰ دلار | ۲۰۰,۰۰۰ دلار |
طراحی معماری و دکوراسیون | ۳,۲۵۰ دلار | ۱۰,۰۰۰ دلار |
مبلمان، تجهیزات، وسایل | ۱۳,۹۰۰ دلار | ۲۷,۰۰۰ دلار |
سیستمهای کامپیوتری | ۳,۹۰۰ دلار | ۷,۰۰۰ دلار |
بیمه | ۱,۲۰۰ دلار | ۳,۵۰۰ دلار |
علائم تجاری | ۳,۵۰۰ دلار | ۱۰,۰۰۰ دلار |
هزینههای دفتر | ۹۰۰ دلار | ۱,۵۰۰ دلار |
فهرست موجودی/کالا | ۴,۳۰۰ دلار | ۱۱,۰۰۰ دلار |
گواهی نامهها و مجوزها | ۱,۰۰۰ دلار | ۲,۰۰۰ دلار |
عوارض و آبونمان | ۵۰ دلار | ۲۵۰ دلار |
هزینههای تخصصی بودن کسب و کار | ۳,۰۰۰ دلار | ۷,۰۰۰ دلار |
کرایه دستگاه لیزر | ۲,۱۰۰ دلار | ۳,۵۰۰ دلار |
آموزش و مخارج زندگی حین دوره آموزشی | ۲,۰۰۰ دلار | ۵,۰۰۰ دلار |
آموزش اولیه | ۱۵,۰۰۰ دلار | ۱۵,۰۰۰ دلار |
تبلیغات افتتاحیه | ۱۰,۰۰۰ دلار | ۱۰,۰۰۰ دلار |
حق استفاده از امتیاز برند تجاری | ۴۰,۰۰۰ دلار | ۴۰,۰۰۰ دلار |
جمع مبالغ | ۱۹۱,۱۰۰ دلار | ۳۷۲,۷۵۰ دلار |
هزینههای جاری فرنچایز:
- درصد درآمد حاصل از فروش ناخالص (Royalty Fee): ۶٪ درصد
- هزینه تبلیغات (Advertising Fund) : ۲٪ درصد از درآمد حاصل از فروش
۵ نکته ضروری برای خرید فرانچایز در کانادا
در صورتی که قصد دارید کسب و کار فرنچایزی را در کانادا خریداری کرده و نمایندگی یکی از برندهای تجاری را به عهده بگیرید، لازم است ابتدا به دقت در مورد آن برند تجاری و مالکان آن تحقیق کنید.
در نظر گرفتن نکات زیر قبل از خرید فرنچایز به شما دید بهتری برای تصمیم گیری میدهد.
۱. ارزیابی سیستم فرنچایز مورد نظر
در ارزیابی ساختار سیستم اصلی، ۴ مورد را همیشه بررسی کنید:
- خدمات/محصولات: چه چیزی به مشتری فروخته میشود؟ کیفیت آن محصول یا خدمات از دیدگاه مشتری چگونه است؟ آیا محصول یا خدمات ارائه شده در بازار متمایز است؟ آیا محصول یا خدمات توسط قوانین کپی رایت یا حق ثبت اختراع محافظت میشود؟
- قیمت: آیا محصولات یا خدمات با توجه به ارزش آن به خوبی قیمت گذاری شده است؟
- مکان: آیا محصولات یا خدمات در مکانهای پر سودی فروخته میشوند؟
- تبلیغات: آیا محصول به خوبی تبلیغ شده و ماهیت آن توسط مصرف کنندگان شناخته شده است؟
۲. شناخت مالکان برندهای قوی
- شخصیت: مالک برند یا فرنچایزر به چیزی معروف است؟ آیا در انجمنهای صنعتی و تجاری مربوطه مانند انجمن فرنچایز کانادا از اعضای خوب انجمن هستند؟
- بررسی سوابق و کیفیت روابط: آیا نمایندگیهای فعلی شرکت موفق هستند؟ آیا تاکنون پیش آمده که یکی از نمایندگیها از سیستم خارج شود؟ چه چیز باعث ترک آنها از سیستم شده است؟ آیا شرایط خروج آنها از نظر هر دو طرف رضایت بخش بوده است؟
- قدرت مالی: صاحب برند تجاری از نظر مالی چقدر قوی است؟ آیا میتوانید اطلاعات مالی مربوط به او را بررسی کنید؟ آیا این اطلاعات حسابرسی شده یا از بیرون سیستم تهیه شده است؟
- مدیریت: با توجه به دوره تصدی، تخصص و تجربه صاحب برند، چقدر در امر مدیریت قوی است؟ آیا توانایی و مهارت اثبات شدهای برای ارائه دارد؟
۳. در نظر گرفتن فاکتورهای کلیدی موفقیت در سیستم فرنچایز
- دقت زیاد در انتخاب نمایندگی: آیا دفتر مرکزی سیستم خاصی برای انتخاب نمایندگیهای خود دارد؟ آیا نمایندگیها در سیستم ماندهاند؟ آیا نمایندگیهای شرکت گردش مالی غیر معمول داشتهاند؟ آیا نمایندگیها به بازده قابل قبولی از سرمایه خود دست یافتهاند و آیا از سرمایهگذاری خود راضی هستند؟
- دقت زیاد در نظارت و کنترل سیستم: آیا سیستم مرکزی کنترلهای مالی و مدیریتی لازم برای شناسایی علائم خطر در تجارت کلی خود و در فعالیتهای فردی نمایندگیها را دارد؟ آیا به طور موثر و کارآمد با نمایندگیهای خود کار میکند تا در زمان بروز مشکلات و چالشها بتوانند به درستی عمل کنند؟
- سوابق کاری سیستم: آیا سیستم فرنچایز مورد نظر تا به امروز موفق بوده است؟ آیا نمایندگیها سودآور بودهاند؟ میزان شکست در این سیستم چقدر است؟ میزان شکست در کسب و کارهای مرتبط و غیر مرتبط با فرنچایز چقدر است؟ کیفیت ارتباط سیستم با ارائه دهندگان خدمات کلیدی مانند تامین کنندهها یا بانک چگونه است؟
۴. ارزیابی سرمایه کلی خود
- کل هزینه سرمایهگذاری شما چقدر است؟ چه مقدار سهام ورودی مورد نیاز است؟
- تعهدات مالی جاری از جمله هزینه استفاده از حق امتیاز برند تجاری، برنامه نوسازی یا مبالغ و حداقل سهام خرید چقدر است؟
- کسب و کار چه موقع به سوددهی میرسد؟ پتانسیل کسب و کار برای سودآوری چیست؟
- آیا سیستم فرنچایز بسته خدمات مالی برای نمایندگیها دارد؟
۵. بررسی قرارداد خرید فرنچایز
- آیا قرارداد از حق شما و حق صاحب برند محافظت میکند؟ آیا حقوق و تعهدات هر دو طرف به وضوح بیان شده است؟
- آیا قرارداد تمام تعهدات شفاهی صاحب برند را با جزییات پوشش میدهد؟
- شرایط تمدید قرارداد چیست؟ آیا مقرراتی برای مذاکره وجود دارد؟ آیا شرایط فسخ را پوشش میدهد؟
- آیا شرایط خرید مواد از دفتر مرکزی و طرفهای بیرون از سیستم را پوشش میدهد؟
- آیا جزییات مربوط به راه اندازی، آموزش و همکاری به اندازه کافی بیان شده است؟
نحوه خرید فرانچایز در کانادا
اگر به این نتیجه رسیدهاید که مالک کسب و کار فرنچایز شدن برای شما انتخاب درستی است، مراحل زیر را برای خرید آن انجام دهید:
مرحله اول: در مورد دلایل خود برای مالک فرنچایز شدن مطمئن شوید
مالک فرنچایز شدن مسئولیت و تعهد بزرگی است. قبل از اینکه برای خرید فرنچایز اقدام کنید، به دلایل خود برای تمایل به این کار فکر کنید. اگر فکر میکنید که صاحب فرنچایز بودن راحتتر از مالکیت دیگر انواع کسب و کار است، باید بدانید که هر بیزینسی چالشهای خود را دارد. بنابراین با دلایل محکم و فکر شده برای خرید فرانچایز در کانادا اقدام کنید.
مرحله دوم: تحقیق کنید که چه نوع فرنچایزی برای شما مناسب است
فقط به این دلیل که فرنچایزی محبوب است لزوما به این معنی نیست که برای شما مناسب است. با دقت تحقیقات خود را در مورد فرنچایز انجام دهید و حداقل چند هفته را برای این منظور اختصاص دهید و به دنبال بررسی معیارهای زیر باشید:
- سابقه فروش عالی: توصیه میشود فرنچایزی را انتخاب کنید که سودآوری آن قابل اثبات باشد.
- بازار در حال رشد: برای کسب موفقیت، فرنچایزی که انتخاب میکنید باید در بازاری باشد که در حال رشد است.
- مسئولیت اجتماعی: مردم تمایل دارند تا با شرکتهایی وارد بیزینس شوند که از نظر اجتماعی مسئولیتپذیر هستند. تحقیق کنید که فرنچایزهای مورد نظر شما برای این منظور چه کاری انجام میدهند.
- رقابت محلی: رقابت کم میتواند خوب باشد، اما رقابت بیش از حد در یک منطقه نزدیک به هم میتواند کسبوکار شما را خراب کند.
- فرصتهایی برای افزایش فروش محصولات و خدمات: مک دونالد نمونهای عالی از شرکتی است که در افزایش فروش محصولات برتر است و اینکار را با گزینههایی که در بیزینسش وجود دارد انجام میدهد، مانند اضافه کردن سیبزمینی سرخکرده به همبرگرهایش.
- دریافت حمایت و پشتیبانی: مطمئن شوید که از خدمات پشتیبانی و بازاریابی خوبی از سوی دفتر مرکزی برخوردار خواهید شد.
مرحله سوم: پروسه درخواست خود را آغاز کنید
زمان ارسال اپلیکیشن خود جهت خرید فرنچایز و شروع شعبه جدیدی از بیزینس اصلی، بهرهمندی از وجود یک وکیل با تجربه میتواند بسیار به شما کمک کند. در این مرحله، فرنچایزر یا مالک برند تجاری شرایط شما را از جهات زیر بررسی میکند:
- وضعیت مالی شما را بررسی میکند تا مطمئن شود که سرمایه کافی برای راه اندازی شعبه را دارید.
- سوابق تحصیلی، کاری و استدلال شما را برای شروع بیزینس بررسی میکند.
- جایی را که قرار است نمایندگی را در آنجا دایر کنید، بررسی میکند.
- باید به این سوال پاسخ دهید که چرا به فرنچایز آنها علاقهمندید و در حال حاضر چقدر در مورد آن اطلاعات دارید؟
مرحله چهارم: با مالک برند تجاری مورد نظر مصاحبه انجام دهید
پس از اینکه بررسیهای اولیه از سوی هر دو طرف انجام شد، شما به عنوان یک طرف معامله باید با فرنچایزر جلسهای حضوری یا در مواردی مجازی داشته باشید که به “Discovery Day” معروف است.
در این جلسه هر دو طرف بهتر میتوانید همدیگر را بشناسید و قبل از اینکه متعهد به خرید فرنچایز شوید، میتوانید تمام سوالات خود را در این زمینه بپرسید.
مرحله پنجم: برای تامین مالی کسب و کار خود اقدام کنید
اگر سرمایه کافی برای خرید فرانچایز در کانادا را ندارید، برای تامین مالی آن میتوانید از منابعی مانند بانکها، دولت فدرال و دیگر نهادهای مرتبط کمک بگیرید و درخواست وام دهید.
مرحله ششم: قرارداد ببندید و مفاد آن را به دقت بررسی کنید
محتوای قراردادها معمولا طولانی و گیجکننده است. برای اینکه از اشتباهات احتمالی جلوگیری کنید، بهتر است در این مورد و قبل از امضای قرارداد با یک وکیل باتجربه مشورت کنید.
مرحله هفتم: مکانی را اجاره یا خریداری کنید
شما قبلا شهر محل کسبوکار خود را انتخاب کردهاید، بنابراین در این مرحله لازم است مکانی را در شهر اجاره یا خریداری کنید و نمایندگی فرنچایز را در آن راهاندازی کنید.
مرحله هشتم: آموزش و پشتیبانی لازم را دریافت کنید
شما در حال ورود به یک برند معتبر هستید که دارای لوگو، دستورالعملها و محصولاتی است. لازم است که از سوی دفتر مرکزی در زمینههای زیر آموزش ببینید:
- برندسازی
- نحوه فروش و محل خرید محصولات و خدمات
- جایگاه محصول و نمایشگرهای نقطه فروش
- تکنولوژی پرداخت مانند پردازش کارتهای اعتباری
- تاکتیکهای فروش برای این نوع مدل بیزینسی خاص
نحوه تامین مالی فرنچایزها در کانادا
بانکهای تجاری کانادا به بسیاری از کسبوکارهای فرنچایز وام میدهند. البته این بانکها بیشتر مایل به تامین مالی فرنچایزهایی هستند که تحت برندهای موفق تجاری با سابقه مالی موفق کار کنند.
سازمان نوآوری، علوم و توسعه اقتصادی کانادا (ISED) از طریق برنامه تامین مالی کسبوکارهای کوچک کانادایی و با کمک وامدهندگانی که در این برنامه شرکت کردهاند، به صاحبان کسبوکارهای فرنچایز وام پرداخت میکند.
هر چند از مبلغ این وام نمیتوان برای هزینههای Franchise Fee استفاده کرد، اما برای دیگر هزینهها مانند خرید زمین محل کسبوکار، خرید لوازم و تجهیزات، اجاره مکان و دیگر هزینههای لازم، استفاده از آن بلامانع است.
دولت کانادا انواع مختلفی از منابع مالی را در قالب وام یا کمکهای بلاعوض و یا سایر انواع کمکهای مالی ارائه میدهد. بخشی از منابع مالی برای گروههای جمعیتی خاص و بخشهای صنعتی کنار گذاشته میشود و بخشی دیگر هم بهطور گستردهتر در دسترس است.
بهترین راه برای یافتن آنچه برای شما و کسبوکار جدیدتان مناسب است، جستجو در فهرست جامع گزینههای تامین مالی دولتی در شبکه کسب و کار کانادا است.
بسیاری از صاحبان برند، به شرکتهای نمایندگی خود گزینههای تامین مالی ارائه میدهند و یا از شرکتهای وابسته کمک میگیرند.
حداقل ۱۴ روز قبل از خرید فرنچایز، اعتبار دهنده باید سند افشای فرنچایز (Franchise Disclosure Document – FDD) را که توسط دولت فدرال اجباری شده است، در اختیار اعتبار گیرنده یا فرنچایزی قرار دهد. این سند حاوی اطلاعاتی در مورد وامهایی است که توسط اعتباردهنده ارائه میشود.
انجل اینوسترها یا سرمایهگذاران فرشته (Angel Investors) سرمایهگذارانی هستند که به طور شخصی پول خود را در کسب و کاری سرمایهگذاری میکنند که معمولا در ازای داشتن سهام در آن شرکت این کار را انجام میدهند.
انجل اینوسترها به دنبال ایجاد تغییر در اقتصاد محلی هستند و این کار را از طریق سرمایهگذاری در کسبوکارهای کوچک محلی مانند فرنچایزها انجام میدهند.
وامهای تضمین شده توسط سازمان اجرای کسب و کارهای کوچک (Small Business Administration)، به اختصار SBA، نرخها و شرایط بازپرداخت جذابی را ارائه میدهند. در واقع سازمان SBA وام نمیدهد بلکه با موسسات مالی شریک میشود تا در صورت عدم بازپرداخت وام گیرنده، پرداخت بخش قابل توجهی از وام را تضمین کند.
انواع مختلفی از وام SBA وجود دارد. برنامه وام SBA 7 (a) یکی از محبوبترین برنامهها برای تأمین مالی فرنچایزها است. این برنامه تا سقف ۵ میلیون دلار معمولاً با دوره بازپرداخت ۱۰ ساله وام ارائه میدهد. با این حال، دوره بازپرداخت وام تجهیزات و وام املاک هم ممکن است تا ۲۵ سال افزایش دهد.
اگر قصد دارید فرنچایزی را در کانادا خریداری کنید ولی برای راهاندازی آن سرمایه کافی ندارید، راههای مختلفی برای تامین مالی کسب و کارتان وجود دارد:
کسب و کارهای مناسب برای خرید فرانچایز در کانادا
در حالی که بسیاری از مردم ممکن است فرنچایز را محدود به «فست فود» بدانند، اما کسب و کارهای فرنچایز را میتوان را در همه بخشها و صنایع یافت مانند: صنعت خودرو، صنعت سفر و شرکتهای مسافرتی، مراقبتهای خانگی، آموزش و یا سلامت و تناسب اندام.
کسب و کاری برای خرید فرنچایز مناسب است که صرف نظر از نوع محصولات یا خدماتی که ارائه میدهد، دارای سابقه موفقیت در آن کسب و کار و قاعده و فرمولی آزمایش شده باشد به طوری که به خریدار فرنچایز امکان دهد تا موفقیت را در شعبه جدید هم تجربه کند.
۱۰ فرنچایز برتر در کانادا
این برند یکی از معروفترین برندهای کانادایی در دنیا و همچنین بزرگترین فرنچایز در کانادا است که در سال ۱۹۶۴ توسط بازیکن هاکی، تیم هورتون (Tim Horton) تاسیس شد. این غول کافیشاپ یکی از سودآورترین فرنچایزها در کانادا است.
برای اخذ نمایندگی این برند، باید ۵۰۰,۰۰۰ دلار دارایی خالص و مبلغ ۱۰۰,۰۰۰ دلار برای سرمایهگذاری داشته باشید.
برند Canada Bread بزرگترین فعالیتهایی نانوایی در کشور کانادا را اداره میکند. این برند در سال ۲۰۱۴ توسط غول نانوایی تجاری Grupo Bimbo خریداری شد که در ۳۲ کشور در سراسر جهان فعالیت میکند. برای فرانچایز شدن با این برند، باید از طریق شعبه کانادا به نام Bimbo Canada اقدام کنید.
راهاندازی نمایندگی این برند به حداقل ۳۰,۰۰۰ دلار پول نقد نیاز دارد و بسته به مکان کسبوکار میتواند به ۳۰۰,۰۰۰ دلار هم برسد.
برند Pizza Pizza از زمان تأسیس خود در سال ۱۹۶۷ در کانادا پیتزاهای خوشمزه درست میکند. اکنون این شرکت محبوب پیتزا دارای بیش از ۷۵۰ نمایندگی در سراسر کشور کانادا است.
برای افتتاح فرنچایز تحت این این برند باید حداقل ۱۰۰,۰۰۰ دلار پول نقد داشته باشید. این مبلغ بسته به مکان نمایندگی ممکن است بیشتر هم بشود.
شرکت مسافرتی مارلین تراول اولین بار در سال ۱۹۸۷ تاسیس شد اما در سال ۲۰۰۶ توسط شرکت Transat Distribution Canada خریداری شد.
این شرکت یکی از برترین فرنچایزهای مسافرتی در کشور کانادا است. برای راه اندازی فرنچایز تحت این برند تجاری، به سرمایهگذاری اولیه ۱۰۰,۰۰۰ دلار تا۱۵۰,۰۰۰ دلار نیاز است. همچنین هزینه حق استفاده از امتیاز این برند تجاری ۳,۰۰۰ دلار و پرداخت هزینه از درآمد حاصل از فروش ۳٪ است.
یکی از بهترین فرنچایزها در کانادا که در صنعت خودرو فعالیت میکند. این برند کانادایی که در سال ۱۹۷۶ تأسیس شد، اکنون بیش از ۴۸۰ نمایندگی در سراسر کشور دارد.
برای گرفتن نمایندگی این شرکت، فرنچایزی باید دارای سهام نقدی بیش از ۸۰۰,۰۰۰ دلار باشد.
از سال ۱۹۹۹ بوستر جویس برای مصرفکنندگان کانادایی خود اسموتیهای خوشمزه و سالم درست میکند. اگرچه این شرکت نسبت به فرنچایزهای دیگر در کانادا تازهتاسیس است، اما دارای بیش از ۴۰۰ نمایندگی در سراسر کشور است.
برای افتتاح فرنچایز تحت برند Booster Juice، باید دارای حداقل دارایی خالص ۳۷۵,۰۰۰ دلار باشید.
اولین شرکت Boston Pizza در سال ۱۹۶۴ افتتاح شد و از آن زمان، این فرنچایز کانادایی بیش از ۳۹۰ نمایندگی در سراسر کشور کانادا ایجاد کرده است. این رستوران و بار محبوب، برند شماره یک غذاخوری غیررسمی در کشور است.
بوستون پیزا یکی از سودآورترین فرنچایزها در کانادا است به طوری که متوسط فروش ناخالص نمایندگیهای آن بیش از ۲.۸ میلیون دلار است.
شرکت گس پلاس تحت برند تجاری Canadian Tire قرار میگیرد اما فرنچایزهای جداگانهای را ارائه میدهد. این شرکت فعال در صنعت خودرو بیش از ۲۹۰ نمایندگی در سراسر کشور کانادا دارد.
سرمایهگذاری اولیه برای راهاندازی نمایندگی این شرکت بین ۳۰,۰۰۰ تا ۷۰,۰۰۰ دلار است اما ابتدا باید به عنوان بخشی از قرارداد قانونی با Canadian Tire، یک شرکت جداگانه به نام خود تأسیس کنید.
Pet Valu یکی از سودآورترین فرنچایزها در کانادا از نظر صنعت حیوانات خانگی است. این فرنچایز کانادایی که در سال ۱۹۷۶ تأسیس شد، بیش از ۳۶۰ نمایندگی در کشور دارد.
برای اخذ نمایندگی این شرکت بسته به محل کسبوکار باید بین ۳۰۰,۰۰۰ دلار تا ۶۰۰,۰۰۰ دلار سرمایه داشته باشید. به همین دلیل، انتظار میرود نمایندگیهای واجد شرایط دارای حداقل دارایی خالص ۴۰۰,۰۰۰ دلار و داراییهای نقدی ۱۵۰,۰۰۰ دلار باشند تا بتوانند برای مشارکت در نظر گرفته شوند.
یکی دیگر از فرنچایزهای کانادایی پیشرو در صنعت خودرو، Belron Canada است که برای اولین بار در سال ۱۹۶۵ تأسیس شد و در سال ۱۹۸۲، شروع به فرنچایز کردن کسبوکار خود تحت این برند شد. در حال حاضر، تقریباً ۳۵۰ نمایندگی از آن در کانادا و ۳۰ کشور دیگر وجود دارد که تحت این نام فعالیت می کنند.
برای راه اندازی فرنچایز این شرکت و تأمین مالی شبکهای از فروشگاههای تعویض شیشه به تقریبا ۷۰۰,۰۰۰ دلار نیاز دارید.
مراحل اخذ اقامت دائم کانادا از طریق خرید فرانچایز
اگر بیرون کانادا هستید، احتمالا فکر میکنید که با خرید بیزنیس، هم میتوانید کسبوکار امنی برای خود داشته باشید که محل درآمد باشد و هم پروسه اخذ اقامت دائم کانادا را طی کنید.
بله، درست فکر میکنید و در این جا شما را با مراحل اخذ ویزای ورک پرمیت کانادا و اخذ اقامت دائم کانادا در روش خرید فرانچایز آشنا میکنیم.
مرحله اول: بررسی شرایط خرید فرنچایز و عقد قراردادهای لازم
مرحله دوم: تهیه طرح تجاری و آمادهسازی مدارک برای درخواست ویزای کار
مرحله سوم: اخذ ویزای کار و ورود به کانادا
مرحله چهارم: راهاندازی فرانچایز در کانادا و کسب تجربه کانادایی
مرحله پنجم: پس از ۱۲ ماه تجربه کاری، آغاز درخواست اقامت دائم در روش تجربه کانادایی CEC
مزایای اخذ اقامت دائم کانادا از طریق خرید فرانچایز
- کسبوکاری فعال راه میاندازید که درآمد کانادایی ایجاد میکند.
- پروسه رسیدگی به پروندههای ویزای کار فرنچایز بسیار سریعتر از برنامههای مهاجرتی دیگر است.
- ویزای کار مربوط به فرنچایز را میتوانید تا ۷ سال تمدید کنید.
- ویزای همراه برای همسر درخواست میدهید و ایشان بدون محدودیت در کانادا کار میکند. فرزندان شما هم تحصیلاتشان در مدارس کانادایی رایگان خواهد بود.
- پس از ورود به کانادا از طریق شما یا همسر شما در برنامههای مهاجرتی مختلف امکان درخواست اقامت دائم کانادا وجود خواهد داشت.
مقایسه خرید فرانچایز در کانادا با خرید بیزینس مستقل
معیارها | خرید فرانچایز | خرید بیزینس |
---|---|---|
مدل کسبوکار (Business Model) | فعالیت بهعنوان شعبهای از یک برند ثبتشده | بیزینس شخصی و مستقل |
میزان کنترل | کنترل کمتر؛ لزوم پیروی از دستورالعملهای دفتر مرکزی | کنترل بیشتر؛ امکان اخذ تصمیمات شخصی و مستقل |
حمایتهای مالی و آموزشی | حمایت و پشتیبانی گسترده از فرانچایزر | پشتیبانی و آموزش محدود یا کلا بدون پشتیبانی و حمایت |
هزینههای شروع فعالیت | معمولا کمی بالاتر است | کمی کمتر است |
ریسکپذیری | ریسکپذیری اندک؛ مناسب افرادی که نمیخواهند ریسک کنند | ریسکپذیری بالاتر |
خدمات ویزا موندیال در خرید فرانچایز در کانادا
اگر مدیر یا مالک کسب و کاری در ایران هستید و با خواندن این مقاله دریافتید که واجد شرایط خرید فرنچایز در کانادا هستید، اما نمیدانید از کجا و چگونه این کار را شروع کنید، نگران نباشید! در انجام صفر تا صد این پروسه ما در کنارتان هستیم.
برای اقدام در این زمینه، ما در انجام مراحل زیر به شما کمک میکنیم:
۱. ارزیابی شرایط
۲. محاسبه دقیق هزینههای لازم برای خرید فرنچایز
۳. معرفی فرنچایزهای مناسب
۴. ارتباط با بانکهای کانادا برای تامین مالی فرنچایز مورد نظر (افرادی که از خارج از کانادا برای خرید فرنچایز اقدام میکنند، برای تامین مالی شرایط سختتری از سوی بانکها دارند ولی ما در این زمینه به درستی به شما مشاوره میدهیم)
۵. معرفی حسابداران با تجربه برای کسب و کار
۶. تحقیق در خصوص مالک فرنچایز و سیستم بیزینسی آن
۷. تهیه بیزینس پلن
۸. بررسی قرارداد خرید فرنچایز توسط وکیل حقوقی شرکت
۹. اقدام جهت ویزای کار و در نهایت ویزای اقامت دائم کانادا
در ادامه، لیست برخی از فرانچایزهای کانادا در صنایع مختلف را مشاهده میکنید که به کمک ویزا موندیال میتوانید برای خرید آنها اقدام کنید.
تمایل به خرید فرانچایز در کانادا را دارید؟
ماجراجویی را آغاز کنید.
محتوای این مقاله توسط مشاور قانونی مهاجرت کانادا به نگارش درآمده است.
مرتضی هماپور، مشاور قانونی مهاجرت کانادا، با بیش از ۱۰ سال سابقه، تحصیلات کانادایی در زمینه حقوق مهاجرت، دارای کد فعالیت RCIC در انجمن CICC و همچنین عضو مشاورین قانونی دولت ساسکاچوان میباشند.
مرتضی هماپور عضو تمامی انجمنهای بین المللی اعزام دانشجو در دنیا هستند و با سابقه سفر به اکثر مقاصد مهاجرپذیر دنیا، اجرای سبک مشاوره واقع بینانه با ارائه محتوای دقیق سطح ارائه خدمات مهاجرتی را در زبان فارسی بهبود دادهاند. صدها مقاله، پادکست، ویدئو و سمینارهای آموزشی در زمینه مهاجرت از ایشان منتشر شده است. ایشان از نظر مخاطبین یکی از تاثیر گذاران صنعت مهاجرت هستند.
سوالات متداول
از زمان جستجوی فرنچایز مناسب تا خرید آن ۳ تا ۴ ماه طول میکشد. قبل از باز کردن درهای شرکت به روی مشتریان، ۲ تا ۶ ماه دیگر هم برای آماده سازی لازم است.
اخذ ویزای ورک پرمیت کانادا از طریق خرید فرنچایز هم بین ۴ تا ۸ ماه طول میکشد.
میزان درآمد حاصل از خرید فرنچایز به عوامل مختلفی مانند نوع صنعت و برند تجاری فرنچایز، میزان بزرگی و کوچکی آن و همچنین مکان آن بستگی دارد. اما به طور متوسط، درآمد صاحب یک فرنچایز در کانادا ۴۰,۴۸۰ دلار در سال است. در برندهای معروف مانند Tim Hortons این مبلغ سالیانه به بیش از ۱۰۰,۰۰۰ دلار هم میرسد.
بله. خرید فرنچایز در زیر گروه برنامه IMP کانادا قرار میگیرد و جزو ویزاهای گروه C11 است. این نوع ویزا مبتنی بر منفعت عمده (Significant Benefit) است یعنی خرید فرنچایز مورد نظر باید برای دولت کانادا و کاناداییها منفعت اقتصادی، فرهنگی یا اجتماعی داشته باشد تا بتوان از طریق آن ویزای ورک پرمیت گرفت و وارد کانادا شد.
لازم است به دو دستهبندی در خصوص خرید بیزینس در کانادا دقت کنید. بسته به کوچکی یا بزرگی بیزینسی که خریداری میکنید، در دو دسته متفاوت قرار میگیرید:
- بیزینس کوچک: اگر اندازه کسب و کاری رو که خریداری میکنید کوچک باشد یعنی تنها مالک و گرداننده آن خود شما باشید و کارمندی هم نداشته باشید، جزو دسته خوداشتغالها یا Self-employed قرار میگیرید.
- بیزینس بزرگ: اگر کسب و کار خریداری شده متشکل از مالک، مدیر اجرایی و کارمندانی باشد، و خود شما به عنوان مالک و مدیر اجرایی (Executive Manager) در مدیریت آن فعال باشید، در دسته Entrepreneurs قرار میگیرید.
با خرید فرنچایز در کانادا در دسته دوم یعنی کارآفرینان (Entrepreneurs) قرار میگیرید که در مقایسه با دسته اول امتیازهای مهاجرتی بیشتری برای شما به دنبال دارد.
پس از مشخص شدن فرنچایز و خریداری امتیاز آن، لازم است مدارک لازم را جمع آوری کنید و برای دریافت ویزای کار در کانادا اقدام کنید.
پس از اخذ ویزای کار و ورود به کانادا، پس از یک سال که از راه اندازی و مدیریت کسب و کار فرنچایزتان گذشت، از طریق سیستم اکسپرس اینتری میتوانید برای اخذ اقامت دائم کانادا درخواست دهید.
سیستم اکسپرس انتری چند برنامه مهاجرتی دارد که یکی از آنها برنامه تجربه کانادایی (Canadian Experience Class) است. برای این برنامه حتما باید دارای یک سال سابقه کار کانادایی و همچنین نمره آیلتس جنرال ۶ در هر چهار مهارت زبانی باشید. از آنجا که خرید فرنچایز جزو بیزینسهای بزرگ است، در این برنامه ۲۰۰ امتیاز به مجموع امتیازات شما خواهد افزود.
فرنچایزر (Franchiser) به صاحب برند تجاری گفته میشود که جهت توسعه کسب و کار خود، حق امتیاز برند تجاری خود را به سرمایه گذاران و کارآفرینان میدهد تا تحت برند او، شعبه یا شعبی از بیزینسش را راه اندازی کنند. به خریداران فرنچایز که از امتیاز صاحب برند تجاری استفاده کرده و نمایندگی آن را شرکت راه اندازی میکنند، فرنچایزی (Franchisee) گفته میشود.
اگر در کار خود دقت زیادی داشته باشید، دستورالعملها را به خوبی دنبال کنید و با سیستم بیزینسی موجود به خوبی هماهنگ شوید، راهاندازی فرنچایز میتواند سریع و به راحتی صورت گیرد و شما را مالک کسب و کار کند.
خیر، شرکت قهوه و نوشیدنی استارباکس حق امتیاز برند تجاری خود را نمیفروشد بنابراین امکان خرید فرنچایز تحت برند تجاری آن وجود ندارد.