ویزا موندیال - visa mondial

راه‌اندازی و خرید سوپرمارکت در کانادا

مهاجرت به کانادا از طریق سرمایه‌گذاری در سوپر‌مارکت

باتوجه به میزان تقاضا مستمر به این نوع از خدمات در کشور پرجمعیت و چندملیتی کانادا، مهاجرت به آن از طریق سرمایه‌گذاری در کسب‌وکار سوپرمارکت ممکن است. تأسیس یک فروشگاه جدید، خرید یک سوپرمارکت فعال یا سهام آن و نیز خرید فرانچایز یک سوپرمارکت معتبر از روش‌های سرمایه‌گذاری در این بیزینس است. اگرچه بخش عمده‌ای از بازار این صنعت در کشور کانادا در اختیار هایپرمارکت‌های معروف آن قرار دارد، اما همچنان با طرح تجاری مناسب می‌توان به سود بالایی در این بیزینس دست یافت. سرمایه‌گذاری در این تجارت نیازمند حداقل 75.000 ولی توجیه هدف مهاجرتی نیازمند بالغ بر 200.000 دلار کانادا است. بررسی‌های آماری این کسب‌وکار نشان داده است که پیشبرد درست بیزینس می‌تواند حتی تا 300.000 دلار کانادا در سال برای صاحب یک سوپرمارکت درآمد به همراه داشته باشد. پس از یک سال فعالیت واقعی و مستمر در این بیزینس می‌توانید برای اقامت دائم کانادا از طریق برنامه‌های مهاجرتی این کشور مثل اکسپرس‌اینتری درخواست داده و پس از سه سال سکونت و اشتغال طی پنج سال می‌توانید برای دریافت شهروندی کانادا اقدام نمایید.

انواع بیزینس سوپرمارکت در کانادا

در کشور کانادا بیزینس سوپرمارکت بسته به زنجیره تأمین و شیوه توزیع به دو گروه زیر تقسیم می‌شود:

  • هایپرمارکت‌های بزرگ: این هایپرمارکت‌ها دارای شعبه‌های متعدد در سراسر کانادا بوده و هر یک از شعبه‌ها نیز معمولاً وسعت بسیاری دارد. این نوع از سوپرمارکت که به آن اصطلاحاً Grocer Giant هم گفته می‌شود، با پیشنهاد تخفیف‌های بیشتر در عرضه اقلام خود، حدود 72% خرید سوپرمارکتی مردم کانادا را به خود اختصاص می‌دهد. در حال حاضر Loblaws، Sobeys، Metro، Walmart و Costco و بیزینس‌های زیرمجموعه‌ی آن، پنج شرکت اصلی هستند که هایپرمارکت‌های کانادا را تشکیل داده‌اند. سه شرکت ابتدای لیست کانادایی بوده و دو شرکت آخر از شرکت‌های بین‌المللی هستند که جایگاه خود را در بازار کانادا با موفقیت پیدا کرده‌اند. تصویر بعد زیرمجموعه‌های سه شرکت‌ کانادایی مذکور را در سال 2023 نشان می‌دهد:

انواع بیزینس سوپرمارکت در کانادا

  • سوپرمارکت‌های مستقل: این نوع از سوپرمارکت‌ها بسته به نوع محصولات، عمدتاً مشتریان محلی و یا ملیتی دارد و حدود 28% خرید سوپرمارکتی کانادایی‌ها در این مغازه‌ها انجام می‌شود. این نوع از سوپرمارکت‌ها که در کانادا به آن Independent Supermarket گفته می‌شود، می‌توانند چندین شعبه داشته باشند، اما تعداد آن محدود و بسیار کمتر از هایپرمارکت‌هاست.

سرمایه‌گذاری در هایپرمارکت‌های مطرح کانادا صرفاً از طریق خرید فرانچایز ممکن است و چنانچه پلن بیزینسی شما تأسیس یک سوپرمارکت، خرید بیزینس و یا سهام آن باشد باید از طریق سوپرمارکت‌های مستقل اقدام نمایید. البته در صورتیکه شما صاحب یک هایپرمارکت بین‌المللی بوده و قصد دارید شعبه‌های آن را در کانادا برقرار و با این هایپرمارکت‌های کانادایی رقابت نمایید، می‌توانید از طریق برنامه انتقال بین‌شرکتی (ICT) جهت سرمایه‌گذاری و مهاجرت به کانادا اقدام کنید. اما تجربه نشان داده است فعالیت به عنوان یک هایپرمارکت بین‌المللی تازه‌وارد در کانادا بسیار چالش‌برانگیز بوده و در بسیاری از موارد با شکست مواجه شده است.

سوپرمارکت‌های مستقل در کانادا خود در دو گروه عمده زیر فعالیت می‌کنند:

  • سوپرمارکت (Supermarket/Grocery Store): این نوع از سوپرمارکت‌ها، همان حالت متداولی از سوپرمارکت بوده که می‌شناسیم و احتمالاً برای خرید روزانه با آن سرو‌کار داریم. معمولاً در هر محله در کانادا، بسته به وسعت و تعداد خانوار و غیره، تعدادی سوپرمارکت وجود دارد که به طور عمده، مشتریان ثابت محلی دارد. سوپرمارکت‌های ملیتی نیز که اقلام آن متناسب با ذائقه یک ملیت و کشور خاص در نظر گرفته شده، در این گروه قرار می‌گیرند. این نوع از سوپرمارکت‌ها علاوه بر مایحتاج روزمره، معمولاً گوشت و مرغ و ماهی، میوه‌جات، سبزیجات و وسایل بهداشتی نیز عرضه می‌کنند. در برخی موارد نیز امکان فروش غذاهای ساده و اسنک‌مانند برای این سوپرمارکت‌ها در نظر گرفته می‌شود که البته مجوز مجزایی نیاز دارد.
  • Convenience Store/ Corner Store: این نوع از سوپرمارکت معمولاً در مقایسه با گروه اول کوچک‌تر بوده و اقلام محدودی در حد رفع نیاز روزانه به فروش می‌رسانند. مشتریان این گروه، عمدتاً به صورت گذری و حین تردد ممکن است از این مغازه‌ها خرید نمایند. فروشگاه 7-Eleven کانادا از معروف‌ترین این سوپرمارکت‌هاست. در بسیاری از موارد، این نوع از سوپرمارکت‌ها در ترکیب با پمپ‌بنزین‌ها و به عنوان یک مجموعه با آن فعالیت می‌کنند.

سرمایه‌گذاری در هر دو نوع این سوپرمارکت‌ها می‌تواند راهی برای مهاجرت به کانادا باشد. البته Convenience Store‌هایی که در ترکیب با پمپ‌بنزین‌ها فعالیت می‌کنند، معمولاً به طور مستقل قابل تأسیس و یا خرید نبوده و باید فرانچایز آن را از شرکت مرجع مجموعه‌ی مورد نظر مثل Couche-Tard و Circle K & Petro-Canada خریداری نمایید.

مراحل مهاجرت به کانادا از طریق سرمایه‌گذاری در سوپرمارکت

مهاجرت به کانادا از طریق سرمایه‌گذاری در سوپرمارکت مستلزم انجام 10 مرحله کلی از شروع تحقیقات اولیه تا اخذ شهروندی کانادا است که در ادامه به اجمال به آن‌ها پرداخته می‌شود:

از آنجایی‌که بخش عمده بازار سوپرمارکتی کانادا در اختیار هایپرمارکت‌ها با سرمایه بالا قرار دارد، سرمایه‌گذاری در یک سوپرمارکت مستقل، جلب مشتری و کسب موفقیت در آن ریسک نسبتاً بالایی دارد. با این حال بسیاری از افراد با ایده‌های تجاری متمایز اقدام به سرمایه‌گذاری در سوپرمارکت‌های مستقل کرده و به سوددهی و درآمد بالایی نیز دست می‌یابند. به همین جهت، بررسی فضای تجاری این کسب‌‌وکار و تحلیل رقبای بزرگ خود اولین اقدامی است که در این مسیر باید انجام دهید.

روش‌های سرمایه‌گذاری در سوپرمارکت که می‌تواند اقامت دائم کانادا را به دنبال داشته باشد، به طور کلی عبارتند از: تأسیس سوپرمارکت، خرید یک سوپرمارکت فعال یا سهام آن و خرید فرنچایز یک سوپرمارکت معتبر. متناسب با میزان بودجه و رویکرد تجاری خود باید یکی از این روش‌ها را انتخاب نمایید.

در نظر گرفتن بودجه کافی، تأمین سرمایه و پیش‌بینی جریان مالی جهت سرمایه‌گذاری در یک بیزینس از جمله سوپرمارکت در کانادا امری بسیار ضروری است. در این روند شما باید دست‌کم هزینه لازم برای شروع و اداره حداقل سه ماه سوپرمارکت خود را از پیش‌بینی کرده و اسنادی رسمی دال بر منبع تأمین آن سرمایه برای ارائه به اداره مهاجرت کانادا فراهم کرده باشید. در حالت کلی حدود 200.000 دلار کانادا حداقل سرمایه‌ای است که توصیه می‌شود در این گام در نظر بگیرید.

ضمن تأمین سرمایه در گام پیشین، باید یک بیزینس‌پلن جامع که استراتژی تجاری شما، جریان نقدینگی و حتی روش مدیریت ریسک‌های محتمل را شرح دهد، تدوین نمایید. این بیزینس‌پلن یکی از مدارک اصلی است که باید به اداره مهاجرت کانادا ارائه کرده تا آفیسر پرونده را مجاب سازید که سرمایه‌گذاری مورد نظر شما، برنامه اصولی و بازده اقتصادی مفیدی خواهد داشت. ضمن آنکه با پیروی از یک طرح تجاری دقیق و کامل در بیزینس خود می‌توانید ریسک‌ها را کاهش داده، چالش‌ها را کنترل کرده و به سوددهی بالاتری دست یابید.

برای اینکه به‌عنوان سرمایه‌گذار و مالک یک سوپرمارکت در کانادا مشغول به فعالیت شده و به این کشور مهاجرت نمایید، باید ورک‌پرمیت و ویزای این کشور را دریافت کنید. انواع ورک‌پرمیت‌های کانادا عبارتند از: مبتنی بر LMIA، ایجاد شعبه در کانادا و انتقال بین‌شرکتی (ICTکارآفرینی و استارت‌آپ.

از این گام به بعد حضور شما در کانادا الزامی است تا بتوانید پروسه رسمی سرمایه‌گذاری در سوپرمارکت را انجام داده و تمام مراحل قانونی را طی نمایید. حتی اگر یک مشاور معتمد پیشتر برخی از مراحل اولیه همچون انتخاب یک بیزینس جهت خرید را به وکالت از طرف شما انجام داده باشد، نهایی شدن پروسه سرمایه‌گذاری مستلزم ورود شما به کانادا طی مدت زمانی مشخص است.

مراحل متداول این پروسه متناسب با روش‌های سرمایه‌گذاری در سوپرمارکت در کانادا مختلف است. این مرحله می‌تواند شامل اقدامات مختلفی اعم از موارد زیر باشد:

ثبت نامِ تجاری سوپرمارکت خود، انتخاب مکان بیزینس، خرید یا اجاره ملک، اخذ مجوزهای کسب و سایر جوازهای لازم، تهیه تجهیزات سوپرمارکت و یا ارتقاء آن، استخدام پرسنل، اخذ گواهی عدم سوءپیشینه برای خود و تمامی کارکنان، ثبت‌نام مالیاتی لازم، درخواست بیمه و غیره.

در این مرحله باید فعالیت سوپرمارکت خود را رسماً آغاز کنید و با اداره اصولی آن به مرور به سوددهی مناسبی دست یابید. در صورتیکه شما یک سوپرمارکت یا سهام آن را خریداری کرده باشید، در واقع آن بیزینس باید به سوددهی مناسب رسیده تا توجیه منطقی برای خرید داشته باشد و در اداره سوپرمارکت، باید طی ماه‌های اول تلاش نمایید تا حداقل همان شرایط و سوددهی بیزینس را حفظ کرده و به مرور نیز درآمد آن را افزایش دهید.

برای دریافت اقامت دائم کانادا باید سوپرمارکت خود را به عنوان یک بیزینس «واقعی» و «فعال» حداقل یک سال اداره کنید. در این مدت الزامی بر سوددهی بالای بیزینس شما وجود ندارد، ولی باید حداقل بین هزینه و سود سوپرمارکت خود تعادل برقرار کرده باشید. در این گام باید از طریق یکی از برنامه‌های مهاجرتی کانادا بسته به شرایط خود اقدام نمایید. برنامه اکسپرس‌اینتری روشی است که معمولاً صاحبان بیزینس سوپرمارکت در نظر می‌گیرند. در این گام، علاوه بر مدارک کاری و سرمایه‌گذاری مفید در کانادا، لازم است سایر شرایط همچون ارزیابی مدارک تحصیلی، مدرک مهارت زبان، معاینات پزشکی و سایر موارد لازم را نیز فراهم کرده و به اداره مهاجرت کانادا ارائه نمایید.

پس از 1095 روز زندگی و فعالیت مفید در کشور کانادا طی پنج سال می‌توانید برای دریافت شهروندی این کشور اقدام نموده و پس از انجام مراحل قانونی، پاسپورت کانادایی خود را نیز دریافت نمایید.

روش‌های سرمایه‌گذاری در سوپرمارکت در کانادا

سرمایه‌گذاری در کانادا با بیزینس سوپرمارکت همانند سایر بیزینس‌ها، از سه روش راه‌اندازی و تأسیس، خرید یک سوپرمارکت فعال یا سهام آن و خرید فرنچایز یک سوپرمارکت معتبر ممکن است. به شرایط و الزامات اختصاصی هر یک از این روش‌ها در ادامه پرداخته خواهد شد.

راه‌اندازی و تأسیس سوپرمارکت

در این مقاله منظور از را‌ه‌اندازی یک سوپرمارکت در کانادا، تأسیس یک سوپرمارکت‌ مستقل است؛ چراکه همانطور که در ابتدای مقاله نیز اشاره شد، وارد شدن به گروه هایپرمارکت‌های بزرگ صرفاً از طریق فرانچایز ممکن بوده و تأسیس یک هایپرمارکت بین‌المللی در کانادا نیز نیازمند سرمایه بسیار بالایی در یک بازار رقابتی شدید بوده که معمولاً در پروسه‌های مهاجرتی، مورد نظر مراجعین نمی‌باشد. مهاجرت به کانادا از طریق راه‌اندازی یک سوپرمارکت مستقل تحت شرایط جدول زیر ممکن است:

هزینه
  • از حدود 135.000 دلار کانادا به بالا
مراحل
  • انتخاب رویکرد تجاری سوپرمارکت (چندملیتی یا تک‌ملیتی)
  • انتخاب محل مناسب (ملک تجاری/ رفت‌و‌آمد پیاده بالا و مسیر سواره مناسب/ در دید مردم)
  • بیزینس‌پلن و تأمین سرمایه
  • ثبت نامِ تجاری سوپرمارکت خود (از طریق بررسی نام‌های ثبت‌شده در سایت‌های مرتبط در هر استان مثل Nuans و سایر گام‌های آن) و طراحی لوگو جهت جلب مشتری
  • مجوز کسب از شهرداری، مجوز ایمنی مواد غذایی، مجوز نصب تابلو، مجوز فروش محصولاتی همچون دخانیات و نوشیدنی‌های الکلی و سایر مجوزها
  • دریافت مدرک صلاحیت Food Handler
  • ثبت بیزینس در اداره مالیات کانادا جهت اعلام مالیات سالانه
  • دریافت گواهی عدم سوءپیشینه
  • راه‌اندازی سوپرمارکت
  • گرفتن پوشش بیمه
  • خرید تجهیزات و لوازم مربوطه
  • استخدام پرنسل دارای مدرک Food Handler
  • تبلیغات مناسب (پخش بروشور در محل، تبلیغات در سایت‌های محلی و…)
مدت ‌زمان الزامی کار قبل از درخواست اقامت دائم
  • حداقل یک سال پیوسته
شرایط و روش درخواست اقامت دائم
  • شرایط: اداره سوپرمارکت به صورت فعال و واقعی، محل سوپرمارکت طبق مجوزها دارای آدرس کاملاً مشخص و قابل بازرسی دوره‌ای باشد، دارای حداقل یک کارمند کانادایی
  • روش: اکسپرس‌اینتری

جدول 1: شرایط و مراحل راه‌اندازی سوپرمارکت جدید

خرید یک سوپرمارکت فعال و یا سهام آن

مهاجرت به کانادا از طریق خرید سوپرمارکت مستقل فعال در کانادا با خرید حداقل 51% سهام آن ممکن است. با خرید بیزینس شما مالک رسمی آن بیزینس شده، مسئولیت‌های قانونی و البته اختیارات آن بیزینس بر عهده شماست. ضمن آنکه می‌توانید با مدیریت سوپرمارکت خود، علاوه بر مالک، در واقع گرداننده و مدیر آن نیز بوده و به این ترتیب بخشی از هزینه‌های خود را کاهش دهید. در این روش عمده مجوزها و تجهیز سوپرمارکت توسط مالک سابق بیزینس انجام شده و فقط در صورتیکه که مایل به تغییراتی در بیزینس خود باشید باید مجوزهای مربوطه را اخذ نمایید. برخی از آگهی‌های به‌روز فروش بیزینس سوپرمارکت در کانادا در سایت BusinessesForSale قابل مشاهده است. در جدول زیر مهم‌ترین شرایط و الزامات این روش ارائه شده است:

هزینه
  • از حدود 100.000 دلار کانادا به بالا (متناسب با وسعت، شرایط و سود جاری سوپرمارکت این مبلغ می‌تواند ارزش میلیون دلاری نیز داشته باشد)
مراحل
  • بررسی سوپرمارکت‌های مایل به فروش و انتخاب گزینه مناسب
  • بررسی صورت‌های مالی، لیست تجهیزات و دارایی‌ها، مجوزها و گزارشات بازرسی
  • بیزینس‌پلن و تأمین سرمایه
  • اگر بخواهید خدمات جدید مثل فروش اسنک به سوپر موجود اضافه کرده باید با مراجعه به شهرداری و سایر سازمان‌های مربوطه برای آن مورد نیز اجازه فعالیت بگیرید.
  • دریافت مدرک صلاحیت Food Handler
  • ارتقاء تجهیزات و لوازم مربوطه در صورت لزوم
  • تبلیغات مناسب در صورت تمایل
مدت ‌زمان الزامی کار قبل از درخواست اقامت دائم
  • حداقل یک سال پیوسته
شرایط و روش درخواست اقامت دائم
  • شرایط: خرید حداقل 51% از سهام سوپرمارکت فعال، دارای حداقل یک کارمند کانادایی، حضور سرمایه‌گذار برای فعالیت در بیزینس به عنوان مالک و یا مالک/گرداننده الزامی است.
  • روش: اکسپرس‌اینتری

جدول 2: شرایط و مراحل خرید یک سوپرمارکت فعال و یا سهام آن

 

خرید فرنچایز یک سوپرمارکت

در روش خرید فرانچایز شما می‌توانید هم فرانچایز یکی از هایپرمارکت‌های بزرگ کانادا را خریداری نموده و هم فرانچایز یکی از سوپرمارکت‌های مستقل این کشور را که مایل به واگذاری شعبه می‌باشد. در این صورت تمامی فعالیت‌های شما باید مطابق چهارچوب و استاندارد سوپرمارکت مرجع باشد. خرید فرانچایز یک Convenience Supermarket یکی دیگر از گزینه‌های پیش روی شما در این روش خواهد بود. در بسیاری از موارد با انتخاب این نوع از سوپرمارکت‌ها جهت فرانچایز، ملک، اجناس و حتی تجهیزات اصلی از سمت بیزینس مرجع تأمین شده و شما با پرداخت هزینه خرید فرانچایز، به نوعی آن سوپرمارکت را در لوکیشن مورد نظر اداره می‌کنید. در جدول زیر شرایط اصلی و الزامات عمومی مهاجرت به کانادا از طریق خرید فرانچایز یک سوپرمارکت به اختصار بیان شده است:

هزینه
  • به طور متوسط از حدود 100.000 دلار کانادا به بالا (متناسب با شهرت و اعتبار سوپرمارکت مرجع ، این مبلغ می‌تواند حتی از یک میلیون دلار کانادا نیز فراتر رود)
مراحل
  • بررسی سوپرمارکت‌های مایل به فروش فرنچایز
  • بررسی وضعیت شعب آن فرنچایز و عملکرد مالی آن
  • بیزینس‌پلن و تأمین سرمایه
  • انتخاب مکان مناسب تحت دیسیپلین سوپرمارکت مرجع
  • مجوز کسب از شهرداری، مجوز ایمنی مواد غذایی، مجوز نصب تابلو، مجوز فروش محصولاتی همچون دخانیات و نوشیدنی‌های الکلی و سایر مجوزها
  • دریافت مدرک صلاحیت Food Handler
  • ثبت بیزینس در اداره مالیات کانادا جهت اعلام مالیات سالانه
  • دریافت گواهی عدم سوءپیشینه
  • راه‌اندازی سوپرمارکت
  • گرفتن پوشش بیمه
  • خرید تجهیزات و لوازم مربوطه
  • استخدام پرسنل دارای گواهی صلاحیت
  • تبلیغات مناسب در صورت لزوم
مدت ‌زمان الزامی کار قبل از درخواست اقامت دائم
  • حداقل یک سال پیوسته
شرایط و روش درخواست اقامت دائم
  • شرایط: فعالیت واقعی سوپرمارکت، محل سوپرمارکت طبق مجوزها دارای آدرس کاملاً مشخص و قابل بازدید باشد، دارای حداقل یک کارمند کانادایی
  • روش: اکسپرس‌اینتری

جدول 3: شرایط و مراحل خرید فرانچایز یک سوپرمارکت

با بررسی سایت‌های آگهی فروش فرانچایز در هر زمان می‌توانید به فرصت‌های فرانچایز این بیزینس در کانادا دست یابید. این سایت ده مورد از برترین فرانچایزهای سوپرمارکت در کانادا را معرفی کرده که سه نمونه از آن‌ها به شرح زیر است:
نمونه‌های فرانچایز سوپرمارکت در کانادا
  • سوپر مارکت FreshCo
    • سال تأسیس: 2010
    • مؤسس: Mandy Rennehan
    • مالک: Sobeys
    • سرمایه‌ی مورد نیاز: 633.000 الی 1.500.000 دلار آمریکا
  • سوپر مارکت Loblaws
    • سال تأسیس: 1919
    • مؤسس: Willard Galen Garfield Weston
    • مالک: George Weston Limited
    • سرمایه‌ی مورد نیاز: 250.000 الی 350.000 دلار آمریکا
  • سوپر مارکت Canadian Tire
    • سال تأسیس: 1922
    • مؤسس: Alfred Jackson Billes and John William Billes
    • مالک: Canadian Tire Corporation
    • سرمایه‌ی مورد نیاز: 125.000 دلار آمریکا
با بررسی سایت‌های آگهی فروش فرانچایز در هر زمان می‌توانید به فرصت‌های فرانچایز این بیزینس در کانادا دست یابید. این سایت ده مورد از برترین فرانچایزهای سوپرمارکت در کانادا را معرفی کرده که سه نمونه از آن‌ها به شرح زیر است:
  • سوپر مارکت FreshCo
    • سال تأسیس: 2010
    • مؤسس: Mandy Rennehan
    • مالک: Sobeys
    • سرمایه‌ی مورد نیاز: 633.000 الی 1.500.000 دلار آمریکا
نمونه‌های فرانچایز سوپرمارکت در کانادا
  • سوپر مارکت Loblaws
    • سال تأسیس: 1919
    • مؤسس: Willard Galen Garfield Weston
    • مالک: George Weston Limited
    • سرمایه‌ی مورد نیاز: 250.000 الی 350.000 دلار آمریکا
  • سوپر مارکت Canadian Tire
    • سال تأسیس: 1922
    • مؤسس: Alfred Jackson Billes and John William Billes
    • مالک: Canadian Tire Corporation
    • سرمایه‌ی مورد نیاز: 125.000 دلار آمریکا

سرمایه‌گذاری در سوپرمارکت با سرمایه‌ای محدودتر نیز می‌تواند ممکن باشد. اما از آنجایی که هدف از این سرمایه‌گذاری مهاجرت به کانادا بوده، باید مفید و مؤثر بودن مبلغِ پرداختی به لحاظ اقتصادی برای آفیسر توجیه شود. از این رو توصیه می‌شود حداقل مبلغ 200.000 دلار کانادا به عنوان سرمایه در نظر بگیرید.

فروش بیزینس سوپرمارکت خود بدون آنکه بر شرایط اقامتی شما در کانادا اثر بگذارد، مشروط به گذشتن حداقل یک سال از اخذ اقامت دائم این کشور است.

مراحل راه‌اندازی سوپرمارکت مستقل در کانادا

جهت شروع کسب‌وکار خود در این حوزه باید متناسب با نوع سوپرمارکت خود، به طور کلی 10 گام زیر منطبق بر دستورالعمل‌های اجرایی سوپرمارکت در  کانادا همچون «راهنمای راه‌اندازی سوپرمارکت Convenience در انتاریو» طی کنید. در گام‌های زیر برنامه‌ریزی درباره‌ی ابعاد مختلف بیزینس سوپرمارکت در کانادا مورد توجه قرار گرفته و سپس کلیات اجرایی کردن آن برنامه منطبق‌بر استانداردهای این کشور شرح داده شده است. برای اطلاع از جزییات دقیق‌تر می‌توانید به روی هر گام کلیک کنید:

چنانچه بخواهید به عنوان یک سوپرمارکت مستقل در کانادا یک بیزینس موفق داشته باشید و یا وارد فرانچایز یک سوپرمارکت معتبر در این کشور شوید، باید پیش از هر چیز یک بیزینس‌پلن کامل تدوین نموده که در آن درباره تمام جوانب کسب‌وکارتان مطالعه، بررسی و برنامه‌ریزی شده و قدم‌های اجرایی لازم در آن نیز ثبت شده باشد. این روند از تحلیل بازار، پیش‌بینی جریان مالی، تأمین سرمایه و سایر موارد اولیه را شامل می‌شود و موارد تکمیلی همچون طراحی فضا، استخدام پرسنل، رویکرد بازاریابی و غیره را نیز در بر می‌گیرد.

برای ورود به عرصه سوپرمارکت‌های مستقل در کانادا حداقل حدود 100.000 دلار کانادا نیاز دارید؛ اما از آنجایی که هدف مهاجرتی در این سرمایه‌گذاری مطرح است توصیه می‌شود بالغ بر 200.000 دلار کانادا منطبق بر مدارکی که در مراحل دریافت ویزا به اداره مهاجرت ارسال کرده بودید، در نظر گرفته و وارد بیزینس خود نمایید. خرید فرانچایز هایپرمارکت‌های معروف کانادا، سرمایه بیشتری نیاز داشته اما شاید بتوان فضای رقابتی آن را نسبت به سوپرمارکت‌های مستقل کم‌چالش‌تر و مسیر رسیدن به سوددهی بالا را در آن هموارتر دانست.

استراتژی‌های سوپرمارکت آن دسته از مواردی هستند که باید در ابتدای مسیر بیزینسی خود درباره آن مطابق با معیارهای استاندارد کشور کانادا برنامه‌ریزی کرده و تصمیم‌گیری نماید. این برنامه‌ریزی باید به صورت یک سند مکتوب همراه بیزینس‌پلن‌تان به عنوان یک راهنما بیزینسی ملاک عمل قرار گیرد. برخی از مهم‌ترین این موارد به شرح زیر است:

  • گروه هدف (Target Market): در گام‌های ابتدایی پروسه راه‌اندازی یک سوپرمارکت در کانادا باید متناسب با شرایط خود و رویکردتان بدانید می‌خواهید به چه گروهی از افراد به لحاظ ملیت، وضعیت معیشتی، روتین خرید (ثابت و محلی یا مشتری گذری) و موارد مشابه سرویس دهید. بر این اساس شما می‌توانید محصولات و اقلام بیزینس خود را با دقت بیشتری تأمین و حتی چیدمان نمایید.
  • محصولات و اقلام (Product & Services): متناسب با نوع سوپرمارکت خود و گروه هدف آن، لیستی از اقلام و محصولاتی که تمایل دارید و یا باید در فروشگاه خود داشته باشید، تهیه کرده و حتی با مشورت با افرادی که سال‎ها در کانادا در بیزینس سوپرمارکت تجربه دارند، آن را به مرور بازبینی و تکمیل کنید. برای تدوین این لیست حتماً از سایر سوپرمارکت‌ها در محدوده موردنظرتان بازدید نمایید. کالاهای یک سوپرمارکت در کانادا می‌تواند شامل میوه‌ها و سبزیجات، خوراکی‌های بسته‌بندی‌شده، لبنیات، گوشت و مرغ و ماهی منجمد، غذاهای آماده بسته‌بندی‌شده، نوشیدنی‌های الکلی و غیرالکلی، اقلام بهداشتی، برخی داروهای عمومی و بدون نسخه و غیره باشد. نوع این محصولات علاوه بر آنکه می‌تواند بر میزان فروش شما اثر داشته باشد، ممکن است نیازمند مجوز فروش ویژه یا برقراری ضوابطی خاص در محیط سوپرمارکت باشد. به عنوان مثال فروش نوشیدنی‌های الکلی مشروط به اخذ مجوز اختصاصی و تابع مقررات استانی همچون «شرایط و ضوابط فروش نوشیدنی الکلی در بریتیش‌کلمبیا» است.
  • زنجیره تأمین (Supply Chain): چنانچه شما فرانچایز یک هایپرمارکت کانادایی را خریداری کرده باشید، شیوه تأمین و حتی عرضه کالا توسط شرکت مرجع تعیین می‌شود. اما در سوپرمارکت‌های مستقل، خود باید متناسب با نوع محصولات فروشگاه‌تان بهترین و مناسب‌ترین تأمین‌کنندگان را پیدا، با آن‌ها ارتباط برقرار کرده و سفارش عمده خود را ثبت نمایید. در برخی موارد سوپرمارکت‌های مستقل، کالا و اقلام خود را از همان هایپرمارکت‌های بزرگ کانادایی به صورت عمده تهیه می‌کنند. در برخی دیگر از موارد شما با شرکت‌های تولید و بسته‌بندی کالاها مستقیماً وارد مذاکره می‌شوید.

در این شرایط، تأمین‌کننده محصولات سوپرمارکتی در کانادا بسته به نوع آن کالا می‌تواند داخلی و یا بین‌المللی باشد. برای انتخاب بهترین تأمین‌کننده داخلی می‌توانید با بیزینس‌های مشابه مشورت و یا در اینترنت با ذکر جزئیات (مثلاً: Diary Supplier in Montreal) جستجو کنید؛ سپس با مناسب‌ترین گزینه‌ها وارد مذاکره شده و قرارداد ببندید. برای یافتن تأمین‌کنندگان بین‌المللی نیز علاوه بر راهنمایی گرفتن از همکاران خود، می‌توانید در اینترنت جستجو کنید. یکی از راه‌های میان‌بر در این گزینه، مراجعه به سایت Alibaba و جستجو تأمین‌کننده (عبارت supplier را به جای product در قسمت جستجو انتخاب کنید) محصول مورد نظر خود می‌باشد [منبع].

  • روش فروش: یک سوپرمارکت در کانادا می‌تواند علاوه بر خرده‌فروشی، کالاهای مورد نیاز برخی سازمان‌ها و مراکز را به صورت عمده نیز عرضه کند. فروش عمده در سوپرمارکت‌های مستقل نیازمند بازاریابی، برقراری ارتباط با مراکز مورد نظر و عقد قرارداد با آن‌ها می‌باشد، اما می‌تواند سود خوبی را برای شما به همراه آورد.

ملاک دیگر در نوع فروش یک سوپرمارکت، امکان خرید آنلاین و تحویل کالا، در کنار خرید حضوری است. این گزینه نیز با توجه به محدودیت زمانی بسیاری از افراد در کانادا برای مراجعه به سوپرمارکت، می‌تواند سبب رونق کسب‌وکار شما شود.

در کشور کانادا خدمات آنلاین سوپرمارکت به سه شیوه کلی انجام می‌شود:

  1. سوپرمارکت حضوری + آنلاین: برخی سوپرمارکت‌ها به صورت مستقل در سایت خود سفارش گرفته و اقلام مورد نیاز مشتریان را تحویل می‌دهند.
  2. سوپرمارکت آنلاین: برخی دیگر از سوپرمارکت‌ها ممکن است محل فیزیکی و امکان مراجعه حضوری نداشته و صرفاً یک انبار بزرگ از اقلام سوپرمارکتی و یک سایت جهت ثبت سفارش داشته باشند (این گزینه به دلیل نیاز به ارتباطات گسترده در کانادا، برای مهاجرت به کانادا مناسب در نظر گرفته نمی‌شود).
  3. واسطه تحویل آنلاین: در برخی موارد نیز یک سوپرمارکت با قرارداد با یک واسطه به صورت آنلاین نیز فعالیت می‌نماید.

جدول زیر مقایسه این سه شیوه را به صورت کلی نشان می‌دهد: [منبع]

 سوپر مارکت حضوری + آنلاینسوپر مارکت آنلاینواسطه تحویل آنلاین
تحویل سفارشتحویل در محل سوپر مارکت و یا تحویل در محل مورد نظر مشتری توسط پیک سوپر مارکتتحویل در محل مورد نظر مشتری توسط پیک شرکتتحویل در محل مورد نظر مشتری توسط کار گزار تحویل
آماده کردن سفارشتوسط کارکنان سوپر مارکتتوسط کارکنان شرکتتوسط کارکنان سوپر مارکت
ویژگی قیمت و موجودی مثل خرید حضوری، تحویل در همان روزتحویل در همان روز یا روزهای آتی

قیمت و موجودی مثل خرید حضوری،

تحویل در همان روز یا روزهای آتی

مثال

Loblaws
Wallmart

Costco

Amazon

HelloFresh

GoodFood

Instacart

Cornershop by Uber

DoorDash

جدول 4: مقایسه انواع خدمات آنلاین سوپرمارکت در کانادا

  • محل نگهداری و عرضه اقلام خوراکی (FOOD PREMISES REGULATION): طبق ضوابط سازمان بهداشت در استان‌های کانادا همچون British Columbia FOOD PREMISES REGULATION، مواد غذایی و خوراکی متناسب با شرایط و نیاز خود باید در محلی انبار، نگهداری و عرضه شوند که آن‌ها را از آلودگی‌ها دور نگه داشته و از فساد آن‌ها جلوگیری شود. در این طیف ریسک فاسد شدن یک محصول، میزانِ حساسیتِ شرایط نگهداری آن را تعیین می‌کند. به عنوان مثال محصولات گوشتی و لبنیات دو گروه از اقلام خوراکی هستند که باید تحت شرایط استاندارد بهداشتی نگهداری و عرضه و در صورت بروز فسادِ غذایی در آن‌ها مراتب طبق دستورالمعل هر استان پیگیری شود.
  • گزارش موجودی فروشگاه و انبار (Inventory Report): در یک سوپرمارکت به صورت روتین و روزانه باید لیست اقلام و کالا بر اساس سفارش‌های دریافتی جدید از تأمین‌کنندگان و نیز فروش محصولات به مشتریان به‌روز شود. در این پروسه در صورت کسری کالاهای مورد نیاز خود می‌تواند در اسرع وقت برای تأمین مجدد آن اقدام کنید. بهتر است در گام‌های اولیه بیزینس خود یک فرمت مناسب (کامپیوتری یا کاغذی) برای گزارش لیست موجودی سوپرمارکت‌تان تنظیم نمایید.
  • شیوه پرداخت مشتریان (Payment Options): پرداخت نقدی، پرداخت از طریق دستگاه POS، پرداخت آنلاین، پرداخت با کارت بانکی و کردیت‌کارت از گزینه‌های متداول پرداخت در سوپرمارکت‌های کانادا هستند. متناسب با پلن مالی ـ حسابداری مورد نظر خود شیوه‌ی پرداخت مشتریان را در نظر گرفته و ملزومات آن را در بیزینس خود فراهم کنید.
  • برچسب‌گذاری محصولات (Labelling): چنانچه در سوپرمارکت خود محصولی را عرضه کرده که همان‌جا در محل بسته‌بندی شده و ملزم به داشتن برچسب مشخصات محصول است، باید ضوابط برچسب‌گذاری را در این روند در نظر داشته باشید. برای عرضه سایر کالاهای بهداشتی یا دارویی که پیشتر بسته‌بندی شده، حتماً به خاطر داشته باشید که برچسب چند نمونه از آن‌ها را هنگام تحویل گرفتن از تأمین‌کننده چک نمایید. بر روی برچسب محصولات خوراکی سوپرمارکتی عمدتاً باید تاریخ تولید و انقضاء، مواد تشکیل‌دهنده، جدول ارزش غذایی، شرکت تولیدکننده و کد استاندارد آن و هشدار مصرف یا طریقه مصرف (در صورت نیاز) ذکر شود.

برای سرمایه‌گذارانی که قصد افتتاح یک سوپرمارکت مستقل جدید در کانادا را دارند، انتخاب لوکیشن مناسب از اولین و مهم‌ترین اقدامات این پروسه است. اهمیت این مرحله سبب شده است که برخی گروه‌های پژوهشی همچون مدرسه تجارت‌های خرده‌فروشی دانشگاه آلبرتا بر اساس تحقیقات میدانی به تدوین یک راهنمای مکان‌یابی سوپرمارکت در فضاهای شهری کانادا بپردازند. نکات زیر مواردی است که باید به طور کلی در این انتخاب مد نظر قرار گیرد:

  • کاربری: ملک مورد نظر باید کاربری تجاری داشته باشد و طبق قوانین Zoning شهرداری برای سوپرمارکت تأیید شود.
  • رقابت: تعداد سوپرمارکت‌های مستقل در محل محدود بوده و از هایپرمارکت‌های بزرگ فاصله داشته باشد.
  • مساحت: اگرچه حداقل و حداکثر متراژ در استانداردهای سوپرمارکت در کانادا مقرر نشده است، اما باتوجه به لزوم وجود یک فضای انبار، فضای قرارگیری قفسه‌ها و یخچال‌ محصولات غذایی و پیشخوان ورودی می‌توان گفت مساحت لازم برای یک سوپرمارکت نباید کمتر از 25 مترمربع باشد.
  • دسترسی: در مسیر تردد پیاده، دسترسی سواره و فضای پارکینگ مناسب، در دیدرس مردم، در محله‌هایی که تعداد خانوارهای بیشتری ساکن هستند، معمولاً سوپرمارکت‌ها مشتری ثابت بیشتری نیز دارند.
  • پارکینگ: مردم عمدتاً از فروشگاه‌هایی خرید می‌کنند که بتوانند به راحتی اتومبیل خود را در نزدیکی آن پارک نمایند. در صورتیکه در خیابان یا محوطه ملک مورد نظر شما چنین فضایی وجود دارد، می‌توانید با مراجعه به شهرداری درخواست راهنمایی و کمک نمایید.
  • امنیت بالا: مکان امن با مسیر تردد مناسب از الزامات پایه یک سوپرمارکت است.
  • قدرت خرید مردم آن محله: این معیار در میزان فروش سوپرمارکت‌های مستقل محلی تأثیر قابل‌توجهی دارد.

پس از اجاره یا خرید ملک مناسب و مورد نظر خود باید به بازطراحی و بازسازی آن در صورت لزوم اقدام نمایید. کیفیت بالای طراحی از بُعد بصری و از بعد کاربردی در توسعه خرده‌فروشی‌هایی همچون سوپرمارکت می‌تواند کمک مهمی به جذب مشتریان و تمایل آن‌ها به خرید از فروشگاه شما داشته باشد. به همین جهت در استان‌های این کشور، راهنماهایی همچون مجموعه ضوابط خرده‌فروشی محصولات غذایی نوا اسکوشیا تنظیم و منتشر شده است. پیش از شروع این روند باید از شهرداری مجوز ساخت (Construction Permit) دریافت کنید. موارد زیر برخی از مهم‌ترین مواردی هستند که در بازطراحی و بازسازی سوپرمارکت‌ها در کانادا باید مورد توجه قرار گیرند:

  • فضاهای مورد نیاز: در یک سوپرمارکت نیازمند فضای پیشخوان ورودی و صندوق، بخش برداشتن چرخ یا سبدهای خرید، قفسه‌ها و یخچالِ اقلام و محصولات و نیز قسمتی به عنوان خدمات مشتریان هستید. علاوه بر این فضاها که هم برای مشتریان و هم کارمندان قابل استفاده است، در یک سوپرمارکت اتاقی برای تعویض لباس و یا استراحت پرسنل، انبار محصولات خشک و انبار محصولات یخچالی، اتاق مدیریت و نیز سرویس بهداشتی از مواردی است که باید در طراحی سوپرمارکت خود در نظر بگیرید [منبع]. می‌توان گفت حدود دو ‌سوم فضای این بیزینس باید برای قفسه‌ها و راهروهای عبوری بین آن در نظر گرفته شود. توصیه می‌شود ارتفاع هیچ یک از فضاهای مراجعه‌ی مشتریان کمتر از 2.7 متر نباشد که حس محبوس شدن در فضا به مشتری القاء نشود.
  • تفکیک فضا سرد و گرم: به خاطر داشته باشید براساس نوع محصولات سوپرمارکت خود و شرایط نگهداری آن‌ها، قفسه‌ها و یخچال‌ها را به گونه‌ای در محیط قرار دهید که فضاهای سرد از فضاهای با دمای نرمال یا گرم به خوبی تفکیک شود.
  • قفسه‌بندی و چیدمان: از مهم‌ترین فاکتورهای تمایل به خرید مشتریان در یک سوپرمارکت و میزان خرید آن‌ها، امکان چرخش راحت بین قفسه‌ها، دیدن محصولات و دسترسی به آن‌هاست. بر این اساس، عرض مناسبی برای راهروهای بین قفسه‌ها در نظر گرفته تا حداقل دو نفر همزمان بتوانند قفسه‌ها را مشاهده و از راهرو عبور نمایند. اگرچه برخی از قفسه‌ها همزمان با طراحی می‌تواند به طور ثابت در فضا تعبیه شود، اما توصیه می‌شود اکثر قفسه‌های خود را به گونه‌ای انتخای نمایید که قابلیت جابه‌جایی در صورت نیاز را داشته باشند. راهنمای خدمات غذایی و خرده‌فروشی ساسکاچوان گزارش می‌دهد که «75% خرید مشتریان سوپرمارکت‌ها در کانادا در پی مشاهده سریع (اسکن 3 ثانیه‌ای) قفسه‌ها صورت می‌گیرد»؛ به همین دلیل بسیار حائز اهمیت است که کالاها را طبق دسته‌بندی مشخص، در قفسه‌ها و یا طبقات مناسب به طوریکه به‌راحتی قابل دسترس باشد، چیدمان نمایید.
  • روشنایی: روشنایی مناسب در فضای یک سوپرمارکت می‌تواند به بهتر دیده شدن محصولات کمک کرده و حتی مشتری را به ماندن در فضا برای انجام پروسه خرید خود ترغیب نماید. علاوه بر آن، از طراحی روشنایی موضعی در یک نقطه خاص، می‌توانید برای چیدمان کالا‌های ویژه مثلاً اقلام دارای تخفیف کمک بگیرید.
  • متریال: متریال و مصالح کف سوپرمارکت خود را به گونه‌ای در نظر بگیرید که به‌راحتی بتوان آن را هر روز تمیز کرد. فضای یک سوپرمارکت باید هر روز صبح پیش از شروع فعالیت روزانه تمیز و در طی روز نیز به لحاظ نظافت بازبینی و در صورت نیاز مجدداً تمیز شود.

برای راه‌اندازی یک سوپرمارکت در کشور کانادا ملزم به دریافت مجوزها و گواهی‌های مختلفی هستید که متناسب با استان محل فعالیت ممکن است شرایط آن متفاوت باشد. با مراجعه به سایت Bizpal، انتخاب استان و نوع فعالیت می‌توانید لیست همه مجوزهای تجاری این بیزینس و نحوه درخواست هر یک را مشاهده نمایید. اصلی‌ترین مجوزهای بیزینس سوپرمارکت در کانادا عبارتند از:

  • ثبت نامِ تجاری: برای برندینگ و تأسیس یک سوپرمارکت جدید در کانادا باید یک نام تجاری یکتا که قبلاً ثبت نشده باشد برای بیزینس خود در نظر گرفته و در استان محل فعالیت خود آن را ثبت نمایید. ثبت لوگو و trademark برای سوپرمارکت‌های مستقل اغلب اختیاری است.
  • مجوز کسب/ Business License: این مجوز برای تمامی بیزینس‌ها توسط شهرداری صادر می‌شود. برای دریافت آن شما باید اطلاعات کامل از نوع سوپرمارکت خود، نقشه معماری فضای خود شامل جانمایی انبار و اتاق سردخانه محصولات منجمد (در صورت فروش محصولات مرتبط) و نیز نامه‌ای مبنی بر درخواست خود را همراه با مدارک شناسایی معتبر به شهرداری ببرید. این سازمان پس از بررسی محل و تأیید آن، جواز مربوطه را با ذکر آدرس دقیق سوپرمارکت شما جهت بازررسی‌های آتی صادر می‌نماید.
  • مجوز شماره تجاری فدرال/ Federal Business Number: یک بیزینس سوپرمارکت در کانادا نیازمند اخذ شماره تجاری بوده که در سطح فدرال و به صورت آنلاین صادر می‌شود.
  • مجوز نصب تابلو: این مجوز باید هم از شهرداری محل فعالیت سوپرمارکت‌تان و هم از استان مربوطه اخذ شده تا بتوانید یک تابلو مناسب و در دیدرس کامل و نیز در صورت تمایل بنرهای محوطه سوپرمارکت خود را نصب نمایید.
  • مجوز زون‌بندی (Zoning) و تفکیک کاربری: در برخی از محله‌های شهرهای کشور کانادا، راه‌اندازی یک سوپرمارکت نیازمند درخواست بررسی زون‌بندی کاربری اراضی توسط شهرداری می‌باشد.
  • مجوز خرده‌فروشی محصولات غذایی/ Retail Food Store: این مجوز نیز تحت نظر شهرداری و همینطور سازمان غذا و دارو کانادا صادر شده و معمولاً باید به صورت سالیانه تمدید شود.
  • استانداردهای آژانس بازرسی مواد غذایی کانادا/ CFIA: در کانادا اکثر مشاغلی که به خرید و فروش، ارسال، بسته‌بندی یا تولید مواد غذایی می‌پردازند، باید از استاندارد CFIA پیروی کرده و در صورت لزوم به برخی اقلام لیبل مناسب شامل توضیحات ضروری اختصاص دهند.
  • مجوز سلامت و ایمنی/ Health and Safety Permit: کسب‌وکارهایی که با سلامت افراد به واسطه محصولات غذایی ارتباط دارند، ملزم به دریافت این مجوز از وزارت بهداشت (Ministry of Health) کانادا هستند. پس از ثبت درخواست صاحب سوپرمارکت، مکان بیزینس توسط وزارت بهداشت بازرسی و در صورت تأیید مجوز سلامت و ایمنی برای کسب‌وکار شما صادر می‌شود.
  • فروش بلیط لاتاری و بخت‌آزمایی/ Lottery Licences: چنانچه مایل به فروش بلیط‌های لاتاری و یا قرار دادن دستگاه‌های لاتاری در سوپرمارکت خود باشید، پس از یک سال فعالیت رسمی می‌توانید برای مجوز آن درخواست دهید.
  • فروش دخانیات/ Tobacco Retail Dealer’s Permit (Tobacco Tax): فروش دخانیات در کشور کانادا مشمول پرداخت مالیات مازاد بوده و به صورت استانی باید برای آن درخواست داده شود.
  • استاندارد دستگاه‌های اندازه‌گیری (ترازو)/ Weighing & Measuring Device: چنانچه در سوپر مارکت خود محصولات و اقلامی را عرضه می‌کنید که بسته‌بندی نبوده و موقع فروش در مغازه خودتان وزن و بسته‌بندی می‌شود، باید برای ترازوهای سوپرمارکت خود این استاندارد فدرال را از Measurement Canada دریافت نمایید.
  • مجوز پخش موسیقی: چنانچه بخواهید در سوپرمارکت خود موسیقی پخش کنید، با توجه به قوانین کپی‌رایت در کانادا الزامی است احتمال دارد برای پخش موسیقی ملزم به دریافت مجوز پخش از سازمان Entandem باشید.
  • مالیات: تمامی بیزینس‌های فعال در کانادا ملزم به ثبت در سازمان مالیاتی این کشور و ارائه اظهارنامه در موعد مقرر هستند. مالیات در کانادا می‌تواند سه رده فدرال، استانی و شهری داشته باشد و هر بیزینس متناسب با شرایط خود ملزم به پیروی از قوانین مالیاتی کانادا است.

همواره برای دریافت بیمه‌های بیزینس خود با یک کارشناس بیمه مشورت نمایید. اما به طور کلی برای سوپرمارکت در کانادا بیمه تجاری و بیمه مسئولیت ضروری بوده، ضمن آنکه باید کارمندان خود را نیز بیمه کنید.

از مهم‌ترین مواردی که در راه‌اندازی سوپرمارکت باید به آن پرداخته شود، تهیه تجهیزات مناسب است. عمده این تجهیزات و هزینه‌های آن (به صورت نو) در جدول زیر به اختصار بیان شده است:

تجهیزاتمیانگین هزینه (دلار کانادا)
قفسه‌ها و طبقه‌بندی1.000 تا 5.000
تجهیزات برودتی (یخچال و فریزر)500 تا 4.500
اتاق سردخانه محصولات منجمد7.500 تا 10.000
کانتر فروش1.500 تا 4.500
سبد خرید کوچک، ترولی کوچک و بزرگ3.000
سیستم کامپیوتری، صندوق و دستگاه POS1.000 تا 3.000
میز و صندلی و تلویزیون (در صورت تمایل)4.000

جدول 5: لیست تجهیزات ضروری سوپرمارکت و هزینه‌ آن‌ها

متناسب با وسعت سوپرمارکت خود، گروه هدف آن و حتی محله‌ای که در آن فعالیت دارید، باید محصولات و اقلام مورد نظر خود اعم از خوراکی، محصولات بهداشتی، مایحتاج روزانه خانواده‌ها و موارد مشابه را از تأمین‌کننده‌های معتبر خریداری نموده و در سوپرمارکت خود به صورت دسته‌بندی شده چیدمان و آماده عرضه نمایید.

در این گام متناسب با وسعت کسب‌وکار خود و نیاز بیزینس‌تان باید تعداد مناسب کارمند را استخدام نمایید. این پرسنل عمدتاً شامل گروه فروشندگان، مسئول انبار، صندوق‌دار و حسابدار می‌شود. بسته به وسعت بیزینس‌تان، می‌توانید خود برخی از این مسئولیت‌ها را علاوه بر مدیریت فروشگاه بر عهده داشته باشید. با توجه به ساعت کاری طولانی سوپرمارکت‌ها در کانادا، کارمندان این بیزینس اغلب به سوپر شیفتی به کار گرفته می‌شوند.

در کشور کانادا، کارکنانی ارتباط مستقیم با فروش، عرضه و سرو مواد غذایی  داشته باشد ملزم به داشتن گواهی عرضه مواد غذایی (Food Handler Certificate) بوده که با گذراندن یک دوره چند‌ساعته در مؤسسات معتبر و موفقیت در آزمون نهایی آن اخذ می‌شود. Canadian Food Safety Group یکی از این مراکز معتبر جهت دریافت این سرتیفیکیت است. این مجوز تحت عنوان Food Safety Legislation نیز شناخته می‌شود. بر این اساس، هم خود شما به عنوان سرمایه‌گذار و مدیر یک سوپرمارکت مستقل و هم پرسنل‌ فروش و انبارتان باید این گواهی را داشته باشید.

روش‌های مختلفی برای معرفی یک سوپرمارکت مستقل در کانادا اعم از چاپ و پخش بروشور، چاپ و نصب بنر، روزنامه‌ها و مجلات محلی و نیز تبلیغات اینترنتی می‌تواند به عنوان رویکرد بازاریابی مورد استفاده قرار گیرد. به خاطر داشته باشید که نصب تابلو مغازه مدتی قبل از افتتاحیه و در نظر گرفتن یک افتتاحیه محلی جذاب می‌تواند خود تبلیغی برای شروع فعالیت شما باشد. در طول فعالیت بیزینس خود با ارائه تخفیفات دوره‌ای و یا در نظر گرفتن خدمات ویژه برای مشتریان ثابت در حفظ آن‌ها بکوشید. در صورتیکه فروش آنلاین در استراتژی بیزینس شما وجود دارد، حتماً یک سایت با طراحی مناسب و استفاده آسان برای ثبت سفارش مشتریان خود طراحی نمایید.

هزینه‌های بیزینس سوپرمارکت در کانادا

مالک یک سوپرمارکت در کانادا برای شروع این بیزینس و اداره آن ملزم به صرف هزینه‌های متعددی است که بسته به نوع سوپرمارکت، وسعت فضا، اقلام مورد نظر برای فروش و سایر موارد ممکن است این هزینه‌ها متغیر باشد. بخشی از مهم‌ترین این هزینه‌ها عبارتند از:
  • اجاره ملک: برای اجاره یک ملک تجاری جهت راه‌اندازی سوپرمارکت در کانادا حداقل باید ماهیانه حدود 4000 الی 6.500 دلار کانادا در نظر بگیرید.
  • مجوزها: دریافت مجوزهای راه‌اندازی سوپرمارکت در کانادا بین 5.500 الی 10.000 دلار کانادا هزینه خواهد داشت. برخی از این مجوزها باید سالیانه نیز تمدید شود.
  • تجهیزات: تهیه تجهیزات لازم یک سوپرمارکت بین 20.000 الی 30.000 دلار کانادا به طور میانگین هزینه خواهد داشت. خرید برخی از این تجهیزات به صورت دست‌دوم می‌تواند هزینه‌های شما را کاهش دهد.
  • تأمین اقلام و خوراکی‌ها: متناسب با تعداد و انواع این اقلام و نیز تأمین‌کننده‌ای که با آن قرارداد دارید، این هزینه کاملاً متغیر بوده و طبعاً به صورت دوره‌ای نیز محصولات باید شارژ شود. برای شروع به طور حدودی 30.000 الی 40.000 دلار کانادا برای خرید محصولات سوپرمارکت خود در نظر بگیرید. چنانچه محصولات مورد نظر شما بین‌المللی بوده و از خارج از کانادا تأمین شود، حمل آن می‌تواند با هواپیما و یا کشتی صورت گرفته که حمل دریایی هزینه کمتری داشته ولی زمان‌ بیشتری لازم دارد.
  • سیستم امنیتی: یک بیزینس همچون سوپرمارکت که مراجعین بسیار داشته، نیازمند یک سیستم امنیتی مناسب شامل دوربین و دزدگیر است. برای این مورد باید بالغ بر 2.000 دلار کانادا هزینه کنید؛ در نظر گرفتن تجهیزات امنیتی بهتر می‌تواند تا 10.000 دلار کانادا هزینه داشته باشد.
  • قبوض خدماتی: ماهیانه بالغ بر حدود 5.000 دلار کانادا برای قبوض خدماتی یک سوپرمارکت باید در نظر داشت؛ چراکه مصرف برق تجهیزات برودتی در این بیزینس مستمر و بالاست.
  • بیمه: یک پوشش بیمه تجاری مناسب برای سوپرمارکت ماهیانه حدود 250 الی 500 دلار کانادا هزینه خواهد داشت.
  • مالیات: مالیات در کانادا متناسب با میزان درآمد و سود و به صورت درصدی از آن محاسبه می‌شود و نمی‌توان یک مبلغ واحد برای آن اعلام نمود.
  • پرسنل: حقوق و دستمزد کارکنان یک سوپرمارکت شامل صندوق‌دار و کارمند فروش ساعتی 15 الی 18 دلار کانادا معمولاً تخمین زده می‌شود. بسته به وسعت فروشگاه، تعداد کارکنان و ساعت کاری مجموع هزینه شما در این گزینه متغیر خواهد بود. چنانچه خود مدیریت سوپرمارکت‌تان را عهده‌دار نباشید، در حدود ساعتی 36 دلار کانادا نیز باید برای مدیریت فروشگاه خود پرداخت نمایید.
  • تبلیغات و بازاریابی: این گزینه متناسب با روش تبلیغاتی شما اعم از چاپ و پخش بروشور، چاپ و نصب بنر و یا تبلیغات اینترنتی می‌تواند تا 3.500 دلار کانادا هزینه داشته باشد.
  • افتتاحیه: راه‌اندازی موفق بسیاری از بیزینس‌ها مشروط بر داشتن یک مراسم افتتاحیه مناسب بوده و یک سوپرمارکت نیز از این قاعده مستثنی نیست. یک مراسم افتتاحیه برای سوپرمارکت در کانادا حدود 2.000 دلار کانادا نیاز دارد.

بازار کار و درآمد سوپرمارکت در کانادا

بر اساس گزارش‌های سازمان توسعه اقتصادی کانادا تا سال 2020 در حدود 15.344 سوپرمارکت (هایپرمارکت و سوپرمارکت مستقل) در کانادا وجود داشته است که این رقم در سال 2022 به 22.988 مورد رسیده است. در این بین هایپرمارکت‌ها بیشترین میزان درآمد یک بیزینس سوپرمارکت را به خود اختصاص داده‌اند، اما تعداد سوپرمارکت‌های مستقل بیشتر بوده است که در این بین فروشگاه‌های مواد‌غذایی که بین یک تا چهار کارمند دارند، گسترده‌ترین نوع سوپرمارکت در کانادا می‌باشند. درآمد یک سوپرمارکت در کانادا معمولاً مبتنی بر میزان فروش بالا حاصل می‌شود و نه گرفتن سود بیشتر روی یک محصول. چراکه قیمت‌ها در یک چهارچوب استاندارد تا حدودی مصوب بوده و روی اقلام مختلف بین یک تا دو درصد سود معمولاً اعمال می‌شود. از طرف دیگر سوپرمارکت‌های بزرگ همچون هایپرها با تأمین‌کننده‌ها به صورت مستقیم قرارداد داشته و با سفارش عمده معمولاً هزینه کمتری در تأمین اقلام پرداخت کرده و از طرف دیگر نیز تخفیف بیشتری به مشتریان خود ارائه می‌دهند. اما از آنجاییکه سوپرمارکت‌های مستقل بسیاری از اقلام خود را از همان هایپرمارکت‌ها تهیه کرده و یا سفارش کمتری با تأمین‌کننده‌های کلان ثبت می‌کنند، هزینه بالاتری برای تأمین اجناس پرداخت کرده و باید محصولات را با قیمت بالاتر و البته سود محدودتری نیز عرضه کنند. اما این نوع از سوپرمارکت‌ها، با طرح تجاری مناسب سعی در افزایش میزان و تعداد فروش و لذا افزایش درآمد خود دارند. معمولاً 25% سود در سوپرمارکت‌ها مختص فروش کالاهای خشک، 30% برای مواد غذایی منجمد، 30% برای فروش محصولات لبنی و حدود 15% از فروش را سایر کالاها به خود اختصاص می‌دهند. یک سوپرمارکت که محصولات متنوع و نسبتاً کاملی داشته، طرح تجاری و بازاریابی مناسبی را نیز دنبال نماید، می‌تواند سالیانه تا حدود 300.000 دلار درآمد نیز کسب کند.

بهترین استان‌های کانادا برای بیزینس سوپرمارکت

خدمات سوپرمارکت در تمام شهرهای کانادا مورد نیاز می‌باشد. اما بررسی‌ها نشان می‌دهد تورنتو در استان انتاریو، ونکوور در استان بریتیش‌کلمبیا، کلگری در آلبرتا، کبک‌سیتی و مونترال در استان کبک، وینیپگ در مانیتوبا، ساسکاتون در ساسکاچوان و هالیفاکس در نوا اسکوشیا برترین شهرها برای این بیزینس هستند. برای کسب اطلاعات آماری دقیق و نتایج حاصل از پژوهش‌های میدانی می‌توانید مقاله Geographies of Grocery Shopping in Major Canadian Cities را مطالعه نمایید.

توصیه‌هایی برای سرمایه‌گذاری در سوپرمارکت در کانادا

برای اینکه در بازار پررقابت سوپرمارکت‌ها در کشور کانادا، مشتریان ثابت و درآمد بالا داشته باشید توجه به موارد زیر مؤثر است:
  • قدرت خرید و نیاز افرادی که در همسایگی سوپرمارکت شما زندگی می‌کنند را در انتخاب اقلام در نظر بگیرید.
  • به مشتریان خود با در نظر گرفتن ترکیب مناسبی از انواع محصولات و اقلام، گزینه‌های متعددی برای انتخاب بدهید.
  • دقت به تاریخ انقضاء محصولات در دریافت اقلام از تأمین‌کننده‌ها و نیز چیدمان قفسه‌های سوپرمارکت
  • در نظر گرفتن خدمات ویژه برای مشتریان وفادار و ثابت
  • چیدمان قفسه‌ها و محصولات در دسته‌بندی مناسب به گونه‌ای که پیدا کردن اقلام مورد نظر راحت باشد.
  • در قیمت‌گذاری اقلام سوپرمارکت خود، قیمت همان اقلام در سوپرمارکت‌های نزدیک محل کسب خود را در نظر داشته بگیرید.
  • فروش آنلاین نیز داشته باشید.
  • سعی کنید تأمین‌کننده‌های اقلام و محصولات مورد نظر خود را محدود کرده و صرفاً با چند شرکت قرارداد داشته باشید.

مزایا و معایب سرمایه‌گذاری در سوپرمارکت در کانادا

داشتن یک بیزینس سوپرمارکت در کانادا مانند هر بیزینس دیگری مزایا و معایب خود را داشته و شما به عنوان سرمایه‌گذار در این کسب‌وکار باید با اشراف بر این موارد اقدام به فعالیت نمایید. برخی از اصلی‌ترین مزایای بیزینس سوپرمارکت در کانادا عبارتند از:
  • این بیزینس نیاز بالایی به بازاریابی و تبلیغات نداشته و بهترین تبلیغ شما مشتریان وفادارتان هستند.
  • نیاز به اکثر اقلام سوپرمارکتی همیشگی بوده و به همین جهت می‌توان گفت مشروط به مدیریت درست، این کسب‌وکار درآمد همیشگی دارد.
  • کسب سود بسیار بالا در این بیزینس برای سرمایه‌گذاران وجود دارد.
مهم‌ترین معایب کسب‌وکار سوپرمارکت در کانادا نیز به شرح زیر هستند:
  • رقابت بالا با فروشگاه‌های هایپرمارکت بزرگ
  • ساعت کاری طولانی
  • قیمت بالای قبض برق

سوألات متداول

کد شغلی مدیریت سوپرمارکت 60020، فروشندگان سوپرمارکت 64100، ناظر سوپرمارکت 62010، صندوقدار 65100 و ناک مسئول استعلام موجودی و چیدمان قفسه‌ها 65102 می‌باشد.

استان انتاریو با حدود 2500 سوپرمارکت بیشترین تعداد بیزینس فعال را در این حوزه به خود اختصاص داده است. کبک با 2100 و بریتیش‌کلمبیا با حدود 1100 سوپرمارکت در رده‌های بعد قرار گرفته‌اند.

یکی از ایده‌هایی که می‌تواند سبب تمایز سوپرمارکت شما از سایر رقبا شود، اقلام مخصوص و اختصاصی آن است؛ به عنوان مثال سوپرمارکت شما می‌تواند فقط متناسب با یک گروه  از افراد همچون کودکان، محصولات رژیمی و یا حتی سوغاتی ملیت‌های مختلف اختصاص یابد. البته این نوع از سوپرمارکت‌ها در شروع فعالیت نیازمند بازاریابی ویژه‌ای نیز هست.

Convenience Store معمولاً اقلام محدودتر و فقط در حد رفع نیاز روزمره را عرضه کرده در حالیکه Supermarketها بزرگ‌تر بوده و تنوع محصولات بیشتری دارند. از طرف دیگر، قیمت اجناس در Convenience Storeها بیشتر از سوپرمارکت‌های روتین است.

فروشگاه‌های Loblaws ،Walmarts و Circle K از مطرح‌ترین فرانچایزهای سوپرمارکت در کانادا هستند.

1%  الی 4% حاشیه سود معقول در این بیزینس در کانادا بوده و 2% متداول‌ترین رقم تخمین زده می‌شود. درآمد حاصل از فروش اجناس در سوپرمارکت به واسطه تعداد بالای فروش حاصل می‌شود و نه افزایش سود هر کالا.

گزارش‌ها نشان می‌دهد کانادایی‌ها مجموعاً حدود 110 میلیارد دلار کانادا در سال برای اقلام سوپرمارکتی هزینه می‌کنند.

نوع سوپرمارکت، موقعیت مکانی، تأمین‌کننده اقلام، وسعت و ظرفیت سوپرمارکت، شیوه مدیریت و حتی شیوه تبلیغات یا داشتن مشتریان ثابت از مهم‌ترین عوامل اثرگذار بر سود یک سوپرمارکت در کانادا هستند.

برای مهاجرت نیاز به کمک دارید؟

شرکت مهاجرتی ویزا موندیال یک شرکت حقوقی پیشرو در زمینه مهاجرت به کانادا، آلمان و آمریکاست که ۱۲ سال سابقه فعالیت دارد. ویزا موندیال با پشتوانه تیمی بیش از ۲۰۰ نیروی متعهد به شما برای مهاجرت آسان به کانادا کمک می‌کند. از زمان تاسیس ویزا موندیال تا کنون بیش از ۱۰‌هزار پرونده مهاجرتی با موفقیت به اتمام رسیده‌اند. این موضوع ویزا موندیال را به یکی از قابل‌‌اعتماد‌ترین موسسات مهاجرتی کشور تبدیل کرده است.

تیم ویزا موندیال