یکی از بخشهایی که فرصت سرمایهگذاری امیدوارکنندهای را در کشور کانادا ارائه میدهد، صنعت طیور است. سرمایهگذاری در مرغداری در این کشور یک تصمیم عاقلانه برای فعالین این حوزه است که به دنبال مهاجرت به کانادا از طریق کارآفرینی و ایجاد اشتغال هستند.
بازار فروش گسترده، سوددهی مناسب، امکان درآمد مستمر، شرایط اشتغال مناسب و ملزومات بیزینسی نسبتاً ساده مزایایی است که این تصمیم را توجیه میکند. متقاضیان اقامت دائم کانادا با سرمایهگذاری در مرغداری، میتوانند با راهاندازی یک مرکز، خرید مرغداری فعال و یا بخشی از سهام آن و نیز فرانچایز مرغداری در کانادا به همراه خانواده خود وارد خاک این کشور شده و پس از یک سال فعالیت مستمر برای شرکت در برنامههای مهاجرتی_اقامتی این کشور اقدام نمایند.
این افراد پس از سه سال حضور [طی پنج سال] در کانادا و پرداخت مالیات و فعال نگهداشتن مرغداری خود میتوانند برای دریافت شهروندی این کشور نیز اپلای کنند. سرمایهگذاری در این صنعت نیازمند بالغ بر ۱۵۰.۰۰۰ دلار کانادا بوده و میتواند بیش از ۱۲۰.۰۰۰ دلار کانادا در سال نیز درآمد خالص داشته باشد.
مزایا سرمایهگذاری در مرغداری در کانادا
صنعت مرغداری در کانادا با داشتن سرمایه مالی و تخصص مناسب، به عنوان یک فرصت بسیار خوب برای سرمایهگذاری در نظر گرفته میشود. برخی از مهمترین مزایای این سرمایهگذاری عبارتاند از:
بازار فروش گسترده
امکان بهرهوری بالا، همکاری با شرکتهای بزرگ و قدرتمند، تداوم تأمین مواد اولیه، سیستم حمل و نقل پیشرفته و توانایی ارائه محصولات در بازارهای محلی و جهانی از مزایای مهم سرمایهگذاری در مرغداری در کشور کانادا است. ضمن آنکه در این کشور تقاضای بالایی برای محصولات مرغی با کیفیت وجود دارد. علاوه بر گوشت و تخممرغ، محصولات جانبی مرغداریها اعم از پر، پوست تخممرغ و حتی کود مرغ نیز قابلیت فروش و کسب درآمد در بازارهای مختلف کانادا را دارد.
سوددهی مناسب
صنعت مرغداری در کانادا تحت نظارت دقیق قرار دارد و استانداردهای سلامتی و بهداشت بسیاری برای پرورش مرغها و تخممرغ در کانادا تعیین شده است. این مسئله باعث شده است که محصولات تولیدی مرغداریهای کانادایی در بین مردم کانادا و حتی در بسیاری دیگر از کشورها بازار خوبی داشته و فعالیت در این عرصه برای سرمایهگذاران امکان سوددهی بالایی داشته باشد.
پشتیبانی دولت
دولت کانادا برای جلوگیری از وابستگی به واردات محصولات دامی از دیگر کشورها، سیاستهایی را برای توسعه صنعت مرغداری در داخل کشور تدوین کرده است. به عنوان مثال، دولت کانادا تلاش میکند تا با برنامههایی همچون کمک به خرید تجهیزات و حمایت مالی، کسب و کارهای مرغداری را در داخل کشور حمایت کند.
شرایط اقلیمی و آبوهوایی مناسب
یکی دیگر از مزیتهای مربوط به تأسیس مرغداری، شرایط اقلیمی و آب و هوایی کانادا است. در بیشتر مناطق این کشور، هوای مطلوبی برای پرورش طیور وجود دارد. آبوهوای سرد و خشک در بسیاری از مناطق، احتمال ابتلا به بیماریهای مرتبط با طیور را کاهش میدهد.
عدم نیاز به زمین بزرگ برای مرغداری
با توجه به انواع شیوه پرورش طیور در مرغداریهای کانادا و شرایط نگهداری جوجهها و مرغها، به زمینی بزرگی برای این بیزینس نیاز ندارید.
کارکرد مناسب و بهینه تجهیزات
تجهیزات مرغداری معمولاً به تعمیرات زیادی نیاز ندارند.
درآمد مستمر
درآمد مرغداری دورهای نبوده و تقریباً یک منبع درآمد مستمر است.
البته لازم به اشاره است که در کنار همه این مزایا، از دست دادن طیور به علت یک بیماری و یا خطر انتقال آنفولانزای مرغی به انسان از معایب کلی فعالیت در این صنعت است که البته با کنترل موارد بهداشتی و روتین نظارتی تا حد زیادی قابل پیشگیری محسوب میشوند. ضمن آنکه جهت موفقیت یک مرغداری نیاز به نیروی کار آموزشدیده و تکنسین متخصص پرورش مرغ وجود دارد که تعداد آنها در کانادا کمی با محدودیت مواجه است.
انواع مرغداری در کانادا
مرغداری به عنوان یکی از زیرشاخههای صنعت کشاورزی کانادا، به دو نوع عمده تقسیم میشود:
- تولید گوشت مرغ (مرغ گوشتی/Broiler): در کانادا بیش از 2600 مرغداری برای تولید و عرضه گوشت مرغ وجود دارد.
- تولید تخممرغ و جوجهکشی (Breeder or Layer): در کانادا بیش از 1100 مرغداری جهت تولید تخممرغ وجود دارد.
- تخممرغ بارور و جوجهکشی (Hatchery): این نوع از مرغداریها، تخممرغ بارور را پرورش داده و با جوجهکشی، جوجههای یکروزه را به دو گروه دیگر از مرغداریها عرضه میکنند.
اگرچه سرمایهگذاری در هر کدام از این انواع میتواند شرایط مهاجرت شما به کانادا را فراهم آورد، اما نحوه نوشتن بیزینسپلن و جزئیات آن برای سرمایهگذاری در هر یک از این انواع مرغداری تاحدودی متفاوت است. ضمن آنکه مرغداریهایی که جوجهکشی انجام داده شرایط، ضوابط و محدودیتهای خود را داشته و معمولاً برای سرمایهگذاری مهاجرتی توصیه نمیشود. در این مقاله نیز عمدتاً به دو گروه اول مرغداریها پرداخته شده است.
مراحل مهاجرت به کانادا طریق سرمایهگذاری در مرغداری
برای مهاجرت به کانادا از طریق سرمایهگذاری در مرغداری باید مراحل زیر را به طور کلی انجام دهید؛ البته در برخی از برنامههایی استانیِ ویژه فعالین این حوزه ممکن است برخی جزئیات متفاوت باشد.
انتخاب روش سرمایهگذاری در مرغداری
با انتخاب نوع مرغداری مورد نظر خود جهت سرمایهگذاری در کانادا، باید از بین روشهای تأسیس ↓، خرید بیزینس فعال یا سهام آن ↓ و خرید فرنچایز یک مرغداری، شیوه سرمایهگذاری مناسب خود را تعیین نمایید.
پیشبینی سرمایه مورد نیاز و روش تأمین آن
فعالیت در چنین صنعتی سرمایه نسبتاً زیادی (بالغ بر 150,000دلار کانادا) نیاز و احتمال ریسک بالایی نیز دارد؛ بر این اساس لازم است با در نظر گرفتن همه جوانب، منبع سرمایه مورد نیاز را در نظر گرفته و برای آن به طور دقیق برنامهریزی کنید.
تنظیم بیزینسپلن
برای مهاجرت به کانادا با خرید مرغداری باید یک برنامه جامع با توجه به تمام جزئیات به اداره مهاجرت این کشور ارائه دهید تا بتوانید با توجیه بیزینسی-اقتصادی مناسب آفیسر اداره مهاجرت را برای ارائه ورکپرمیت قانع نمایید. از طرف دیگر با نوشتن یک بیزنسپلن موفق به عنوان یک سرمایهگذار در این صنعت و پیروی از آن، قادر خواهید بود به سوددهی مناسب در مرغداری رسیده و اقامت دائم این کشور را نیز پس از مدتی دریافت کنید.
اپلای برای دریافت work permit کشور کانادا
برای این که بتوانید بهعنوان صاحب کسب و کار در کانادا فعالیت نمایید، لازم است ورکپرمیت کانادا را دریافت نمایید. یکی از اصلیترین مدارکی که برای درخواست ورکپرمیت سرمایهگذاری نیاز دارید یک بیزینسپلن جامع و دقیق است؛ ضمن آنکه مدارکی از جمله تجربه کاری و یا تحصیلی مرتبط شما نیز میتواند در این روند تأثیر مهمی داشته باشد. با سرمایهگذاری در کسب و کار مرغداری، میتوانید برای مهاجرت کاری به کانادا درخواست یکی از انواع ورکپرمیت را بدهید. انواع این ورکپرمیتها عبارتاند از: مبتنی بر LMIA، ایجاد شعبه در کانادا و انتقال بینشرکتی (ICT)، کارآفرینی و استارتآپ.
اقدامات لازم جهت فعالیت مرغداری
در این مرحله، فرد باید الزاماً وارد خاک کانادا شده باشد و پروسه سرمایهگذاری در این صنعت را متناسب با روش مورد نظر خود انجام دهد. این گام به طور کلی میتواند شامل بازدید حضوری، تحقیق درباره رقبای محلی و استانی، انتخاب لوکیشن مرغداری یا انتخاب یک مرغداری فعال جهت خرید، بررسی مدارک، دریافت مجوزهای مربوطه در صورت لزوم، تجهیز مرغداری و یا ارتقاء تجهیزات آن و موارد مشابه باشد که همگی باید با مشاوره با افراد متخصص در این حوزه و تحت نظر بازرسان مربوطه انجام شود. مراحل اختصاصی در هر روش سرمایهگذاری در ادامۀ مقاله شرح داده شده است.
اقدام برای دریافت اقامت دائم کانادا و پس از آن دریافت شهروندی کانادا
پس از تقریباً یک سال فعالیت در صنعت مرغداری میتوانید با انتخاب یکی از برنامههای مهاجرتی مناسب خود، در برنامه مورد نظر شرکت کرده و برای دریافت اقامت دائم کانادا اقدام نمایید. البته برای اپلای اقامت دائم، لازم نیست مرغداری شما الزاماً به سوددهی رسیده باشد، اما طبق قوانین فدرال کانادا، بیزینس باید مشغول به فعالیت واقعی باشد؛ یعنی درآمد آن حداقل در حدی باشد که هزینههای جاری اداره مرغداری، حقوق پرسنل، تغذیه طیور و موارد روتین در مرغداری را پوشش دهد. بعد از ۳ سال کامل سکونت در کشور کانادا در طول ۵ سال، میتوانید برای دریافت حق شهروندی این کشور نیز اقدام و آن را پس از طی مراحل اداری لازم دریافت کنید.
روشهای سرمایهگذاری در مرغداری در کانادا
برای مهاجرت به کانادا از طریق سرمایهگذاری در مرغداری، همچون اکثر بیزینسها، سه روش اصلی وجود دارد. این روشها عبارتند از: راهاندازی و تأسیس یک مرغداری [از صفر]، خرید یک مرغداری فعال در کانادا و سهام آن و یا گرفتن فرنچایز یک مرغداری برای راهاندازی در شهر مورد نظرتان کشور کانادا.راهاندازی و تأسیس مرغداری
تأسیس مرغداری در کانادا یکی از راههای سرمایهگذاری در این صنعت برای افرادی است که هم تجربه کافی و هم سرمایه نسبتاً بالایی دارند. این گزینه میتواند نسبت به سایر روشهای سرمایهگذاری، ریسک بالاتری در رسیدن به سوددهی داشته و مراحل بیشتری نیز داشته باشد. در این شیوه، علاوه بر تسلط بر مقررات کانادا در مورد پرورش طیور (CCLR)، استانداردهای آژانس بازرسی مواد غذایی کانادا (CFIA) برای تولید مرغ و تخممرغ، جا به جایی و فرآوری محصولات لازم است شرایط و قوانین تأسیس یک بیزینس نوپا در کانادا را نیز بدانید. البته یکی از مزیتهای این روش آن است که آزادی کامل در کارآفرینی و پیادهسازی رویکرد خود در فعالیت و اداره مرغداری را دارید؛ اما دقت داشته باشید که این رویکرد نیز باید مطابق با استانداردهای CCLR ،CFIA و سایر سازمانهای مرتبط باشد. در جدول زیر شرایط اختصاصی این روش اعم از هزینه، مراحل و روند درخواست اقامت ذکر شده است:هزینه |
از حدود 120.000 دلار کانادا (پرورش حدود 500 مرغ) به بالا |
مدت زمان الزامی کار قبل از درخواست اقامت دائم |
حداقل یک سال پیوسته |
مراحل |
|
شرایط درخواست اقامت دائم |
فعالیت مرغداری در محل ثبتشده و مشخص در مجوزها، دارای حداقل یک کارمند کانادایی |
جدول 1: شرایط و مراحل راهاندازی مرغداری در کانادا
خرید یک مرغداری فعال یا سهام آن
برای اینکه یک مرغداری فعال را در کانادا خریداری نموده و رسماً صاحب آن باشید، لازم است حداقل 51% از سهام آن را خریداری کنید. خرید یک بیزینس فعال با شرایط مناسب، شاید یکی از گرانترین روشهای سرمایهگذاری در این صنعت به شمار میرود؛ اما اگر یک مرغداری با اعتبار و شرایط خوب خریداری نمایید، از ابتدای کار درآمد مناسب با ریسک پایینتری خواهید داشت. سایتهای مختلفی جهت دسترسی به آگهیهای بهروز فروش مرغداری در کانادا وجود دارند؛ آنچه در این پروسه اهمیت بسیار دارد بررسی صحت این آگهیها پیش از اقدام به خرید و انتخاب مناسب است. به طور کلی خرید یک بیزینس جهت مهاجرت به کانادا شرایط ویژه خود را داشته و میتوانید مقاله خرید بیزینس در کانادا را در سایت ویزاموندیال بخوانید. شرایط عمومی خرید یک مرغداری فعال در کانادا در جدول زیر قابل مشاهده است:هزینه |
بالغ بر 150.000 دلار کانادا |
مدت زمان الزامی کار قبل از درخواست اقامت دائم |
حداقل یک سال |
مراحل |
|
شرایط درخواست اقامت دائم |
داشتن تجربه مدیریت و یا مالکیت یک بیزینس در کشور خود به مدت حداقل سه سال (منظور از مالکیت، داشتن تمام و یا حداقل ۱۰ درصد از سهام شرکت است)، خرید حداقل 51% از سهام مرغداری فعال، دارای حداقل یک کارمند کانادایی، حضور سرمایهگذار برای فعالیت در مرغداری الزامی است. |
جدول 2: شرایط و مراحل خرید مرغداری فعال یا سهام آن در کانادا
با خرید 33% از سهام یک مرغداری در برخی از استانها میتوان در قالب روش سرمایهگذاری به کانادا مهاجرت کرد. این روش به صورت مقطعی و در بعضی زمانها ممکن است فعال باشد
خرید فرانچایز یک مرغداری
خرید فرانچایز یک مرغداری معتبر و ایجاد شعبهای از آن در محل مورد نظرتان یکی از روشهای سرمایهگذاری در این صنعت در کانادا و مهاجرت به آن است. سود مناسب در عین هزینه نسبتاً پایین از مزایایی است که خرید فرانچایز یک مرغداری در کانادا برای شما میتواند به همراه آورد. البته این پروسه مستلزم دقت بسیار و در نظر گرفتن تمامی جوانب پیش از گرفتن فرانچایز است. با این کار شما دیگر نیازی به چیدن بیزینسپلن و تبلیغات نخواهید داشت و میتوانید تحت پروتکل شرکت مرجع فعالیت مرغداری خود را به راحتی شروع کنید. البته در برخی موارد شرکتها از فروش فرانچایز به مهاجرین امتناع میکنند؛ اما شاید با مذاکره میتوان این مشکل را هم حل کرد. ضمن آنکه در این روش شما مستلزم اداره مرغداری خود تحت قوانین شرکت اصلی بوده و علاوه بر آن به عنوان خریدار فرانچایز باید درصدی از درآمد کل خود را به فروشنده فرانچایز نیز پرداخت کنید. در جدول زیر میتوانید شرایط خرید فرانچایز یک مرغداری در کانادا را مشاهده نمایید:
هزینه |
حدوداً حداقل 100.000 دلار کانادا |
مدت زمان الزامی کار قبل از درخواست اقامت دائم |
در حدود یک سال (باید فعالیت مفید مرغداری شما ثابت شود) |
مراحل |
|
شرایط درخواست اقامت دائم |
دارای حداقل یک کارمند کانادایی، فعالیت سرمایهگذار در مرغداری الزامی است. |
جدول 3: شرایط و مراحل خرید فرانچایز مرغداری در کانادا
در تمام این روشهای سرمایهگذاری، در صورتی که فرد نخواهد پس از اخذ اقامت کانادا فعالیت مرغداری خود را به عنوان یک بیزینس ادامه دهد، معمولاً میتواند پس از یک سال اقامت، اقدام به فروش آن کند.
وقتی هدف از سرمایهگذاری، مهاجرت به کانادا و نه صرفاً ایجاد اشتغال باشد بهتر است بالغ بر 200.000 دلار کانادا برای بیزینس در نظر گرفته تا بتوانید آفیسر اداره مهاجرت را به مفید بودن حضور بیزینس شما در این کشور مجاب سازید.
مراحل راهاندازی بیزینس مرغداری در کانادا
شروع یک مرغداری در کانادا و راهاندازی آن ملزم به طی 11 مرحله کلی زیر است. پس از اخذ فرانچایز یک مرغداری نیز شما باید عمده این مراحل را متناسب با چهارچوب شرکت مرجع خود انجام دهید. اما در شرایطی که شما یک بیزینس مرغداری را خریداری نمایید، بسیاری از این مراحل پیشتر طی شده اما با اطلاع از جزئیات آن بهتر میتوانید شرایط بیزینسهای مایل به فروش را بررسی نمایید.
گام اول: تدوین بیزینسپلن جامع
از مراحل اولیه و مهم در هر بیزینسی از جمله مرغداری تدوین یک بیزینسپلن بسیار جامع بوده که بتواند خطمشی بیزینس شما را مشخص و مسیر موفقیت آن را پیشبینی کند. در این مرحله با توجه به نوع مرغداری (Broiler یا Breeder)، سرمایه اولیه، تعداد مرغ یا تخممرغ مورد نظر جهت پرورش، پیشبینی جریان مالی و غیره، یک طرح تجاری کامل تدوین کرده و با طی مراحلی همچون انتخاب روش تولید و استراتژی بیزینس، پیدا کردن لوکیشن، طراحی فضا و سایر موارد آن را تکمیل نمایید.
گام دوم: تأمین سرمایه
تأمین سرمایه لازم جهت راهاندازی یک مرغداری گام مهمی است که در اوایل روند آن بیزینس بادی طی شود؛ در این گام متناسب با نوع مرغداری اعم از گوشتی یا تخممرغ، شرایط و نیاز بیزینس خود هزینهها تخمین و سرمایه اولیه باید تأمین شود. بالغ بر 150.000 دلار کانادا حداقل سرمایهای است که برای بیزینس مرغداری به آن نیاز دارید.
گام سوم: تدوین استراتژی و سند راهبردی بیزینس
در این مرحله باید سند راهبردی مرغداری خود را شامل نحوه پرورش مرغ/ تخممرغ، زنجیره تأمین و توزیع، سیکل پرورش طیور و غیره تنظیم کرده و به بیزینسپلن اولیه خود نیز اضافه کنید. با مراجعه به تحقیقات فدرال کانادا برای مرغداری، دستورالعملهای مرغداران کانادا و مراجع استانی این صنعت مثل مرغداری در انتاریو میتوانید راهنمای مناسبی در این گام پیدا کنید. موضوعات زیر مواردی است که در تنظیم این سند راهبردی باید بدان توجه کرده و تصمیمات لازم درباره آن را اخذ نمایید:
*** آپلودر محترم، مواردی که طرحبندی دو ستونه چیدمان شدهاند، در آپلود نیز در دو ستون بارگذاری شوند ***
- نحوه پرورش (Raising & Production): یکی از مهمترین موضوعاتی که در این مرحله باید به آن بپردازید، نحوه پرورش مرغهای گوشتی یا مرغهای تخمگذار است. این گزینه بر فضای مورد نیاز، طراحی فضا، استراتژی بیزینس و غیره اثر خواهد داشت. این دستهبندی که به آن در کشور کانادا Label Market نیز گفته و روی بستهبندی محصولات مرغداری شما نیز نوشته میشود، طبق قوانین برچسبگذاری محصولات غذایی انجام شده و عمدتاً به شرح زیر است:
- روش سنتی و قفس (Generic White)
- آزاد در محیط سوله (Free Run)
- آزاد در محیط سوله و محوطه خارجی (Free Range)
- تغذیه ارگانیک و غیرشیمیایی (Organic)
- غنیشده با امگا 3 (Omega-3)
- غنیشده با ویتامین (Vitamin Enriched)
- زنجیره تأمین و توزیع (Supply Chain): باید بدانید که از چه مرغداریِ جوجهکشی مرجعی (Hatching Poultry Farm) میخواهید جوجههای خود را تأمین کنید و آنها تحت چه شرایطی جوجهها را به مرغداری شما منتقل میکنند. بر این اساس، چنانچه فضای شما نیازمند تمهیدات خاصی باشد، از قبل میتوانید آن را تعبیه کنید.
علاوه بر آن یک مرغداری در کانادا میتواند محصولات خود به صورت مستقیم در بازارهای محلی عرضه کرده، به مارکتها فروخته، به واسطههای پخش واگذار و یا در مراکز تولید و سرو غذا مستقیماً پس از بستهبندی توزیع نمایید. زنجیره تأمین مرغداری نیز پیش از آغاز به فعالیت بیزینس شما باید کاملاً مشخص و مجوزهای لازم آن اخذ شود.
- تعداد سیکل پرورش مرغ برای تولید گوشت یا تخممرغ و بازههای برداشت تولیدات: بسته به شرایط مرغداری و استراتژی بیزینس خود باید تصمیم بگیرید جوجهها را از چه سنی خریداری نموده، چند بار در سال جوجه خریده، چند سیکل در سال طیور را پرورش داده، در چه سنی طیور ذبح شده و در چه فواصلی تولید یا برداشت محصول انجام میشود. متخصصین امر توصیه میکنند سیکل پرورش طیور در مرغداری خود را براساس یک سن از مرغها در نظر بگیرید و چنانچه مایل به پرورش طیور در سنهای مختلف هستید، فضای نگهداری آن را کاملاً از هم جدا سازید. بدین معنا که اگر مبنای فعالیت شما خرید جوجههای یکروزه و پرورش آن است، بهتر است از قبل سوله مرغداری شما از سیکل قبلی تخلیه شده باشد و این جوجههای جدید برای یک سیکل کاملاً تازه در مرغداری شما وارد شوند.
- ذبح طیور (Slaughter): در یک مرغداری در دو حالت طیور ذبح میشوند؛ یک در زمانی است که مرغ گوشتی به شرایط مناسب برای مصرف رسیده باشد. در این حالت مرغ توسط اصول بهداشتی و مطابق با استاندارد سازمان CFIA ذبح و سپس توسط خود مرغداری و یا یک شرکت طرف قرارداد بستهبندی و متناسب با نوع پرورش طیور برچسبگذاری میشود. در شرایط دیگر در مرغداریهای تولید تخممرغ، وقتی طیور به سن بالایی رسیده و برای این صنعت مناسب نباشند، ذبح میشوند. گوشت این دسته از مرغها برای مصرف انسانی مناسب دانسته نمیشود و باید طی پروسهای دفن و یا برای کاربردهای غیرانسانی استفاده شود. در هر دو حالت ذبح طیور باید باتوجه به قوانین و طبق استاندارد انجمن مرغداران استانی انجام شود.
- حملونقل طیور و یا محصولات مرغداری: طیور یک مرغداری قبل از شروع سیکل به صورت جوجه از یک مرغداری مرجع به مرغداری شما باید انتقال یابد؛ این انتقال عمدتاً توسط همان شرکت مرجع از طریق کامیونهای مجهز آن صورت میگیرد. محصولات مرغداری شما نیز (گوشت مرغ یا تخممرغ) باید برای عرضه در پایان هر سیکل به مارکتها و شرکتهای طرف قرارداد جهت بستهبندی و غیره حمل شود. این مرحله با هماهنگیهای صورت گرفته توسط ماشینهای یخچالدار مرغداری شما (در صورت وجود) و یا توسط همان شرکتِ بستهبندی و توزیع انجام خواهد شد. شیوه این جابهجایی، شرایط و تجهیزات لازم برای آن باید در مراحل اولیه راهاندازی بیزینس شما در نظر گرفته شود.
- کنترل و درمان بیماری طیور (Disease Problem): پیش از شروع بیزینس خود درباره انواع بیماریهای محتمل طیور در کانادا تحقیق نموده، شیوه کنترل و اساسنامه درمان آن را در نظر بگیرید. به طور کلی، بسته به نوع بیماری، شرایط باید به نماینده دپارتمان کشاورزی استان محل فعالیتتان گزارش و مطابق با دستورالعمل آنها پروسه درمان به آزمایشگاههای تخصصی این حوزه و یا دامپزشکان مربوطه ارجاع داده شود. در صورت بروز تلفات، جابهجایی و دفن آنها باید مطابق با مقررات سازمان مذکور در هر استان انجام شود. تحقیق و برنامهریزی در این مورد، باید در سند راهبردی بیزینس شما گنجانده شود.
- مدیریت ایمنی زیستی طیور (BioSecurity): در سند راهبردی خود باید با توجه به استانداردهای حاکم بر کنترل شرایط زیستمحیطی طیور، برنامهای منسجم در پیشگیری از بیماریهای طیور و نیز کنترل و درمان آن داشته باشید. میتوانید با تنظیم یک چکلیست ارزیابی به صورت دورهای پرندگان را در مرغداری خود کنترل و در صورت مشاهده یک عامل بیماری، مطابق با یک چکلیست کنترل و درمان از شیوع آن جلوگیری و شرایط را مدیریت نمایید.
- سیستم تمیز کردن و دفع پسماندها و زبالهها: سولهها، قفسها و تمام فضای نگهداری طیور باید به صورت دورهای تمیز شود. در هر روز چنانچه کاههای پوششدهنده کف سوله با فضولات طیور کثیف شود، ملزم به تمیز کردن و جایگزینی کاهها در همان زمان هستید. ضمن آنکه به صورت دورهای کل سوله و قفسها را باید تمیز و با مواد مناسب ضدعفونی نیز نمایید. شیوه تمیز کردن و بازههای زمانی این کار، موردی است که در این سند راهبردی باید به آن اندیشیده و برای آن برنامهریزی کنید. علاوه بر آن در هر مرغداری به صورت روزانه و روتین فضولات، زبالهها و پسماندها از محیط خارج میشود. درباره روش و بازههای انجام این امر نیز باید پیش از شروع فعالیت رسمی مرغداری برنامهریزی و به صورت مدون ثبت شود.
گام چهارم: پیداکردن لوکیشن
برای سرمایهگذارانی که با تأسیس مرغداری و یا خرید فرنچایز آن قصد مهاجرت به کانادا را دارند، انتخاب مکان مناسب برای راهاندازی مرغداری، گامی بسیار مهم در موفقیت این بیزنس تلقی میشود. این مکان برای جلوگیری از اختلالات احتمالی باید دور از مناطق مسکونی اما به راحتی قابل دسترسی از حداقل یک جاده مناسب و نزدیک به یک منبع آب مطمئن باشد.
بازار مورد نظر جهت فروش محصولات، عامل دیگری است که در انتخاب لوکیشن مرغداری باید در نظر گرفت. البته این به آن معنا نیست که مرغداری در شهر قرار بگیرد؛ چراکه طبق قوانین کانادا نمیتوانید در مناطق نزدیک به بافت مسکونی مرغداری تأسیس نمایید. محل مرغداری باید به دور از شهر باشد اما با دسترسی مناسب جادهای انتخاب شود.
اگر شما ساکن یک مزرعه در کانادا باشید، معمولاً با اخذ مجوزهای لازم میتوانید یک سوله مرغداری در مزرعه خود ساخته و با فراهم کردن شرایط مورد نیاز یک مرغداری این بیزینس را در مزرعه خود دایر نمایید.
به طور کلی، خرید ملک برای مهاجرین که امکان دریافت وام را نداشته و بودجه اولیه بالا نیز ندارند مقرون بهصرفه نیست. اما از طرف دیگر در زمین و ملک اجارهای برای انجام هر نوع فعالیت و تغییرات بایستی با مالک توافق کرده و به صورت کتبی و رسمی اجازه دریافت کنید. البته قراردادهای اجاره مرغداری در کانادا عمدتاً میتوانند به صورت بلندمدت ۵ ساله و حتی مشروط به بازنگری دورهای، به صورت سه بازه 5 ساله (مجموعاً 15 سال) بین مالک و مستأجر منعقد شوند. این گزینه معمولاً در شرایطی در نظر گرفته میشود که مالک مطمئن شود فرد سرمایهگذار در صنعت مرغداری تجربه و مهارت کافی داشته و میتواند به سوددهی مناسبی دست یابد.
گام پنجم: بازطراحی و بازسازی مکان مرغداری
در بسیاری از موارد، میتوانید مکانی را خریداری و یا اجاره نمایید که پیشتر نیز مرغداری بوده، در یک بازهای فعالیت نداشته و مجدد برای بیزینس مرغداری واگذار میشود. در این حالت معمولاً بسیاری از شرایط محیطی برای آن مکان متناسب با مرغداری طراحی شده است. در برخی دیگر از موارد ملکی را برای مرغداری در نظر میگیرد که برای بیزینس مرغداری نیازمند بازطراحی، تأمین فضاهای لازم این بیزینس و بازسازی متناسب با الزامات مرغداری است. بازطراحی و بازسازی مکان یک مرغداری ضمن مدیریت آن روالی بههموابسته و نیازمند توجه به موارد زیر مطابق با استانداردهای جاری است:
- فضاهای مورد نیاز: یک مرغداری نیازمند یک سوله مناسب برای نگهداری طیور بوده که باید متناسب با نحوه پرورش مرغ، طراحی و قفسبندی نیز شده باشد. این فضا باید به گونهای طراحی و اجرا شود که احتمال آسیب به طیور به حداقل رسیده و امکان بازرسی آنها به سهولت مهیا باشد. چنانچه پرورش طیور شما در شیوه free range باشد، محوطه باز بیرون سوله نیز باید به طور مناسبی حصارکشی شود. علاوه بر آن، یه فضای کوچک برای امور اداری، مدیریت مرغداری، استراحت کارکنان و یا استقرار دامپزشکان و بازرسان دورههای باید در کنار سوله در نظر گرفته شود.
- محل نگهداری طیور (Laying House): فارغ از شیوه پرورش طیور، در بازهای از روز مرغها در فضای محور و محدود مثل قفس نگهداری میشوند. هر قفس به ابعاد 30 در 45 سانتیمتر و در ارتفاع 30 سانتیمتر معمولاً برای سه الی چهار مرغ کافی بوده و بهتر است در ارتفاع 60 سانتیمتری از سطح زمین در نظر گرفته شود.
- نور و تهویه هوا: فضای سوله مرغداری نیازمند بهره از نور و تهویه طبیعی در بازهای از هر روز است. بدین منظور متناسب با شرایط محیط مرغداری خود، در یک یا چند دیوار از سوله پنجرههایی رو به بیرون تعبیه کنید و سمت داخل آن را با توریهای مشبک مناسب پوشش دهید که در زمان باز بودن پنجرهها، مرغها نتوانند از آن به بیرون بپرند. یک مرغداری متناسب با وسعت و شرایط محیطی به نور مصنوعی و تهویه دستگاهی نیز نیاز داشته که باید بسته به فضای سوله و نیاز طیور در آن تعبیه شود. میزان نور مورد نیاز طیور باتوجه به سن و شرایط آنها، نیازمند یک سیکل متناوب از روشنایی و تاریکی است و فضای سوله باید امکان این کنترل را برای شما فراهم آورد.
- پوشش کف: کف سولهها باید متریالی داشته که به راحتی قابل شستشو و تمیز کردن باشد. بدین منظور بتن یک متریال کاربردی در پوشش کف سولههای مرغداری در کانادا است. البته روی این سطح بناییشده، برای فراهم آوردن شرایط نزدیک به طبیعت برای طیور، باید به ارتفاع حدودی 10 الی 15 سانتیمتر کاه ریخته و این کاه به صورت دورهای باید تعویض شود.
- گرمایش و سرمایش: فضا نگهداری مرغها باید دما مناسب داشته و سرمایش و گرمایش آن بتواند به راحتی تنظیم شود. دما سوله مرغداری متناسب با سن طیور تنظیم شده و به صورت مقطعی باید تغییر کند. به همین جهت مرغهای با طیف سنی مختلف نباید در یک سوله و فضای مشترک نگهداری شوند.
ایجاد تغییرات و بازسازی در یک ملک اجارهای، نیازمند دریافت اجازه رسمی از مالک آن و دریافت مجوز ساخت و بازسازی (Construction Permit) از شهرداری است.
گام ششم: مدارک، دریافت مجوزها و برقراری استانداردها
برای فعالیت در این صنعت در کانادا در وهله اول، باید تجربه کاری لازم و تحصیلات مرتبط داشته باشید. چنانچه یک مرغداری در کانادا تأسیس میکنید و یا به صورت فرنچایز یک مرغداری در کانادا راهاندازی مینمایید، بایستی تمامی این مجوزها اعم از جواز کسب، تأییدیه وزارت بهداشت، سهمیه تولید و نیز مجوز سازمانهای CCLR و CFIA را اخذ کنید و در صورتیکه یک مرغداری فعال و یا سهام آن را میخرید، باید تمامی مجوزهای آن را به دقت بررسی نمایید. جهت دسترسی به لیست کامل مجوزهای بیزینسی متناسب با استان مورد نظر خود، میتوانید به سایت BizPal مراجعه نمایید. مهمترین مدارک و مجوزهای مرغداری در ادامه بیان شده است:
- تجربه کاری و تحصیلات: جهت فعالیت در صنعت مرغداری در کانادا فرد باید در این حوزه تجربه کاری داشته و یا در رشتههای مرتبط تحصیل و کارورزی نموده باشد؛ مهندسی کشاورزی، دامداری، تولید و ژنتیک غذایی، مدیریت واحدهای دامپروری، علوم دامی و ژنتیک و اصلاح دام از جمله این رشتههای تحصیلی هستند. در برخی از روشهای مهاجرتی، حداقل تجربه کاری 3 سال در نظر گرفته میشود. اثبات هر کدام از این تجارب یا آموزشها با ارائه مدرک موثق مورد تأیید دولت کانادا الزامی است.
- ثبت بیزینس، نام و لوگو تجاری آن: در ابتدای مسیر بیزینسی خود باید مرغداریتان را در مراجع استانی و فدرال کانادا ثبت، یک نام غیرتکراری برای آن انتخاب و لوگو تجاری خود را نیز ثبت نمایید.
- جواز کسب (Business Licence): در کشور کانادا، جواز کسب و تأیید موقعیت مکانی عمده بیزینسها از جمله مرغداری توسط شهرداری بررسی و صادر میشود. این مجوز به صورت سالیانه باید تمدید شود.
- اصول ایمنی و بهداشت: برای فعالیت در این صنعت لازم است وزارت بهداشت استانی محل فعالیت مورد نظر شما را از نظر رعایت اصول ایمنی و بهداشت تأیید نماید. این مجوز برای اطمینان از اقدامات زیستی و بهداشتی مستمر برای جلوگیری از انتقال بیماریهای طیور خواهد بود که البته هم با پیشگیری از تلف شدن طیور به نفع بیزینس شما است و هم منجر به رعایت بهداشت محیطی میشود.
- کد واحد صنفی و کد تولیدکننده: سازمان مقررات کانادا در مورد پرورش طیور (CCLR) و آژانس بازرسی مواد غذایی کانادا (CFIA) بر تولیدات مرغداری شما نظارت داشته و پیش از شروع فعالیت لازم است از آنها جواز مربوطه اخذ شود. در این جواز به مرغداری شما به عنوان یک واحد صنفی یک کد اختصاص داده و شمارهای نیز برای شما به عنوان تولیدکننده ثبت میشود.
- ایمنی غذا (Safe Food for Canadians Licence): مدرک ایمنی محصولات غذایی توسط سازمان CFIA برای صنایعی که محصولات مرتبط با غذا انسانها را تولید مینمایند، ضروری است.
- سهمیه تولید (Quota): هر مرغداری در کانادا جهت تولید گوشت مرغ و تخممرغ سهمیه اختصاصی داشته که به آن Quota میگویند. این سهمیه متناسب با مجموع تولید مرغ و تخممرغ کشور کانادا و با توجه به میزان تقاضای داخلی و صادرات و نیز بر اساس درصدی از تولید استان (تا 5 الی 10 درصد) در نظر گرفته و توسط CCLR صادر میشود. نکته مهم آن است که در برخی استانها جهت راهاندازی مرغداری یک لیست انتظار برای دریافت سهمیه تولید وجود داشته که پیش از فعالیت مرغداری دریافت این سهمیه الزامی است. جهت جوجهکشی و پرورش تخممرغهای بارور سهمیه و محدودیتی وجود ندارد. خوب است بدانید که کانادا واردات تخممرغ به این کشور را ممنوع اعلام کرده و سالانه تقریباً 26 میلیون مرغ گوشتی و بیش از 600 میلیون تخممرغ در کانادا تولید میشود. این کشور محصولات مرغداریهای خود را به آمریکا و نیز کشورهایی مانند فیلیپین، هونگ کنگ، تایوان و آفریقای جنوبی صادر میشود.
علاوه بر مجوزهای رسمی فوق، برای فعالیت در صنعت مرغداری در کانادا باید استانداردهایی را رعایت کنید؛ این استانداردها ملاک ارزیابی مرغداری شما در بازرسیهای دورهای توسط کارشناسان تولید مواد غذایی و بازرسان زیستمحیطی خواهد بود. در ادامه مهمترین استانداردهای مرغداری در کانادا ذکر شدهاند. با مراجعه به سایتهای مربوطه، اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید و یا در صورت مقررات استانی خاص به آنها دسترسی داشته باشید.
- استانداردهای بهداشتی و ایمنی: برای حفظ سلامتی مرغها و کاهش ریسک انتقال بیماریها در بین آنها، استفاده از تجهیزات و ماشینآلات بهداشتی و ایمنی مورد نیاز است. همچنین باید مطمئن شوید که محیط پرورش مناسب و مواد غذایی برای طیور تمیز و با کیفیت باشند. همچنین لازم است پیش از ورود جوجهها در هر سیکل پرورش، سوله کاملاً با آب گرم و مواد ضدعفونیکننده مناسب تمیز شود.
- استانداردهای پرورش طیور: کف سوله باید با کاه پوشیده شده تا بستر نزدیک به طبیعت برای طیور فراهم شود. ضمن آنکه متناسب با سن طیور، غذای آنها باید روی کاغذهای مخصوص و یا در مرغهای بزرگتر در ظرف مناسب آنها ریخته شود.
- استانداردهای محیط زیستی (Biosecurity): برای رعایت اصول حفظ محیطزیست و جلوگیری از آلودگی محیط، باید از تجهیزات مدرن و مناسب برای مدیریت پسماندها و تمیز کردن مرغداری استفاده کرد. دستورالعملهای ایمنی انجمن مرغداران کانادا میتواند راهنمای مناسبی برای شما در این زمینه باشد.
- استانداردهای محیطی: شرایط سوله و محیط اطراف آن اعم از دما و رطوبت باید به صورت روتین از طریق بازرسیهای فردی ضمن کنترلهای کامپیوتری مورد بررسی قرار گیرد.
- استانداردهای دامپزشکی: برای جلوگیری از بیماریهای واگیردار و نیز کنترل آنها، باید طیور به صورت منظم توسط دامپزشک متخصص بررسی و معاینه شوند.
- استانداردهای کیفیت: برای اطمینان از کیفیت محصولات تولیدی، باید استانداردهای کیفیت مرغ و تخممرغ را مطابق با مقررات CFIA کانادا رعایت کرد. برای مثال، اطمینان حاصل شود که تخممرغ با کیفیت بالا و بدون هرگونه آلودگی تولید میشود.
- استانداردهای نگهداری و پرورش مرغ: استفاده از تجهیزات مدرن و مناسب برای پرورش مرغ و ایجاد شرایطی مناسب برای رشد و تکثیر آنها از جمله مواردی هستند که باید در تمامی مرغداریها رعایت شوند.
گام هفتم: بیمه
در این مرحله با مشورت با کارشناسان متخصص بیمههای تجاری و صنعتی، باید یک پوشش بیمه مناسب جهت جیران خسارات احتمالی در آینده به بیزینس خود از جمله تجهیزات، طیور و غیره را خریداری کنید. علاوه بر آن در نظر داشته باشید همه پرسنل شما از زمان شروع فعالیت در مرغداریتان باید بیمه شوند. در صورتیکه مرغداری شما اتومبیلی جهت خدمات بیزینسی داشته، بیمه آن نیز باید به صورت مجزا گرفته شود.
گام هشتم: خرید تجهیزات لازم مرغداری و خرید تغذیه طیور
یکی از بخشهای مهم این بیزینس تجهیزات آن و تغذیه مناسب طیور انتخابی شماست. در این مرحله میتوانید با مشورت با صاحبان مرغداری در کانادا بهترین، تصمیم دقیقتر و اقدامات بهتری برای تجهیز مرغداری خود و تأمین تغذیه طیور در این کشور داشته باشید.
برای راهاندازی مرغداری نیاز به تجهیزات پرورش مرغ، تجهیزات تغذیه، تجهیزات آب، تجهیزات تهویه و تجهیزات امنیتی و بهداشتی دارید.
تجهیزات پرورش مرغ شامل قفسهای پرورشی، تجهیزات نورپردازی، سیستمهای خودکار تغذیه و آب و همچنین تجهیزات شستشوی قفسهای پرندگان میشود. هزینههای تجهیزات پرورش مرغ به میزان زیادی به اندازه مرغداری و شیوه پرورش طیور مورد نظر شما بستگی دارد. به عنوان مثال، برای پرورش 1000 عدد مرغ گوشتی در سیستم قفسی ، هزینههای تجهیزات پرورش مرغ به طور میانگین حدود 30،000 دلار کانادا است.
تجهیزات تغذیه شامل تجهیزات خوراکی، مانند ظرفهای خوراکی، سیستمهای انتقال خوراکی و تجهیزات آب شامل سیستمهای تأمین آب و تصفیه آب میشود.
تجهیزات تهویه شامل سیستمهای تهویه، فنهای خنککننده، سیستمهای گرمایشی و سرمایشی و تجهیزات امنیتی شامل دوربینهای مداربسته، سیستمهای اعلام و اطفاء حریق و دستگاههای امنیتی دیگر است. پیچیدگی و سطح این تجهیزات به اندازه مرغداری و سطح امنیتی مورد نظر شما متفاوت خواهد بود.
تغذیه طیور پیش از خرید جوجهها باید تأمین و در تجهیزات آن ریخته شده باشد. این تغذیه میتواند شامل انواع دانهها و غلات، کجالهها و انواع مواد معدنی مغذی برای طیور باشد. برای جوجههای یکروزه این غذا روی بستر کاغذ یا سفرهمانند که در نوارهای موازی کف سوله و روی کاهها پهن شده ریخته میشود ولی برای مرغهای بزرگتر، غذا در ظرفها و تجهیزات مخصوص که معمولاً به صورت معلق در ارتفاع مناسبِ دهان مرغها آویزان است قرار داده میشود. آب مورد نیاز طیور به صورت مستمر و بهداشتی در فضای مناسب باید در اختیار آنها قرار داشته باشد.
گام نهم: استخدام پرسنل مرغداری
با توجه به وسعت مرغداری خود و تعداد طیور آن، میتوانید تنها یک کارمند و یا بیش از آن استخدام نمایید. برای عملکرد بهتر، این فرد باید آموزش لازم را درباره نگهداری طیور، کنترل شرایط محیطی مرغداری، تغذیه طیور و غیره دیده و تجربه کافی را داشته باشد. اما مجوز رسمی برای کارکنان مرغداری در کانادا الزامی نیست.
علاوه بر پرسنل روتین و دائمی، یک دامپزشک با تخصص طیور باید به صورت دورهای از مرغداری شما بازدید و شرایط طیور را بررسی نماید.
گام دهم: خرید طیور
در این مرحله باید از یک مرغداری که تخممرغ بارور (Hatchery Egg Poultry Farm) پرورش داده و جوجهکشی میکند، جوجه از نوع مناسب برای مرغداری خود خریداری نموده و در مرغداری خود به قصد پرورش مرغ گوشتی و یا تخممرغ پرورش دهید. میدانید که آنچه مرغهای گوشتی را از مرغهایی که تخممرغ بیشتری میگذارند متمایز میکند ژنتیک آنها بوده و شما متناسب با نوع مرغداری خود باید جوجهای از نوع مطلوب را خریداری نمایید. جوجههای یکروزه متداولترین سن جوجه برای خریداری و پرورش در مرغداریهای کانادا است. این جوجهها توسط سیستم حملونقل همان مرغداری مرجع با کامیونهای تجهیزشده به مرغداری شما منتقل خواهد شد.
گام یازدهم: بازاریابی
موفقیت در عرصههای رقابتی بیزینسی همچون مرغداری در کانادا مستلزم در نظر گرفتن سیستم بازاریابی مناسب و تبلیغات برای عرضه محصولات است. فارغ از زنجیره تأمین و روش عرضه مورد نظر خود برای محصولات مرغداریتان، باید شبکه بازاریابی مناسبی داشته باشید تا بتوانید مشتریان خود را اعم از بازارهای محلی، مارکتها و یا واسطههای توزیع و پخش داشته باشید. در صنعت مرغداری کانادا، داشتن یک سایت اینترنتی مناسب، بازاریابی شرکت به شرکت و حضور در بازارهای محلی میتواند از مناسبترین شیوههای تبلیغات و معرفی محصولات باشد.
هزینههای اجرایی مرغداری
هزینه اجرایی بیزینس مرغداری در کانادا و یا فعالیت در آن، متناسب با روش سرمایهگذاری شما میتواند شامل موارد مختلفی باشد. از طرف دیگر اندازه و وسعت مرغداری، موقعیت مکانی و تعداد طیور مورد نظر برای پرورش، عواملی هستند که بر هزینه نهایی شما در این روند اثر خواهند گذاشت. مهمترین انواع هزینهها در پروسه به طور کلی به شرح زیر است:
- اجاره یا خرید زمین مرغداری: به طور میانگین ماهانه 16.500 الی 18.000 دلار کانادا جهت اجاره مزرعه مناسب نیاز دارید. با توجه به آنکه معمولاً چند ماه زمان برده تا مرغداری شما به سوددهی برسد، بهتر است که از ابتدا به اندازه ۶ ماه اجاره خود را کنار گذاشته تا در پرداخت آن با چالشی مواجه نشوید. ضمن آنکه در برخی موارد، مالکان ممکن است برای اجاره چند ماه اول درصدی تخفیف در نظر بگیرند.
- ساخت سوله مناسب برای نگهداری و پرورش طیور: این هزینه متناسب با شرایط مزرعه و نیز ساخت و ساز در استان مربوطه متفاوت است و نمیتوان مقدار واحدی برای آن در نظر گرفت. اگر مرغداری شما از نوع free run یا free range باشد، علاوه بر سوله شرایط مناسبی را در فضای بیرونی آن نیز باید برای طیور ایجاد کنید.
- تجهیزات: متناسب با تعداد طیور و نحوه پرورش آنها، تجهیزات اصلی نیازمند حدود 30.000 الی 50.000 دلار کانادا است. به عنوان مثال، برای پرورش 1000 عدد مرغ گوشتی در سیستم قفسی ، هزینههای تجهیزات پرورش مرغ به طور میانگین حدود 30،000 دلار کانادا برای تجهیزات پرورش مرغ و تغذیه آن و حدود 10.000 الی 20.000 دلار کانادا برای سایر تجهیزات مرغداری است. البته مزیت این گونه تجهیزات در مرغداری آن است که کمتر به تعمیرات نیاز پیدا میکنند.
- تغذیه طیور: با توجه به تعداد مرغها و سن آنها، به صرف 30.000 الی 35.000 دلار کانادا در سال برای تغذیه آنها نیاز دارید.
- خرید جوجه و مرغ: این مورد نیز به تعداد طیور و سن آنها بستگی دارد. اگرچه جوجههای یک روزه قیمت کمتری دارند، اما پرورش آنها نیاز به صرف هزینه و زمان بیشتری دارد. البته این سن از جوجهها متداولترین گروه برای خرید و پرورش در مرغداریهای کانادا هستند. 60.000 الی 70.000 دلار کانادا هزینهای که برای این مورد باید در نظر بگیرید. ضمن آنکه جا به جایی و انتقال جوجهها به مرغداری شما نیز مشمول هزینه خواهد بود.
- استخدام پرسنل: با توجه به اندازه مرغداری خود، میتوانید تنها یک کارمند و یا تعداد بیشتری کارمند متخصص استخدام نمایید. استخدام پرسنل به ازای هر کارمند سالانه حدود 25.000 الی 32.000 دلار کانادا هزینه خواهد داشت.
- پوشش بیمه: شامل بیمه ساختمان و مزرعه مرغداری، تجهیزات، جوجهها و پرسنل گشته و ممکن است تا 100.000 دلار کانادا در سال نیز هزینه داشته باشد. این مقدار به پوشش بیمه درخواستی شما و شرکت بیمه موردنظرتان بستگی دارد. به عنوان مثال شرایط این بیمه در یکی از شرکتهای بیمه انتاریو برای مرغداریها در این سایت قابل دسترسی است.
- اخذ مجوزها: درخواست برای مجوزهای لازم و دریافت آنها در صنعت مرغداری کانادا، بالغبر 1000 دلار کانادا نیاز دارد.
درآمد مرغداری در کانادا
مرغداری میتواند یک کسب و کار سودآور در کانادا باشد. تقاضای بالای گوشت مرغ در این کشور، مرغ را به پروتئین گوشتی شماره یک در کانادا تبدیل نموده است که به علت سالم بودن، قیمت مناسب، منبع غذایی خوب ضمن طعم ایدهآل همیشه در سبد غذایی مصرفکنندگان جای دارد. علاوه بر آن هر کانادایی در سال بالغ بر 220 عدد تخممرغ مصرف میکند. برای محصولات مرغی در این کشور همیشه بازار مناسبی وجود دارد.
درآمدی که از مرغداری در کانادا به دست میآید، بستگی به عوامل مختلفی از جمله اندازۀ مزرعه، تعداد مرغها، نوع محصول مرغداری و شرایط بازار محلی و رقبا دارد. به طور کلی در دو سال اخیر، میانگین درآمد خالص حاصل از مرغداری در کانادا حدود 100.000 الی 120.000 دلار کانادا در سال تخمین زده شده است. منظور از درآمد خالص، درآمدی است که پس از کسب هزینههای روتین روزمره یک مرغداری در پایان سال باقی میماند؛ در این محاسبات، هزینههای اولیه مثل اجاره و تجهیزات اصلی در نظر گرفته نمیشود. اما حقوق پرسنل، تغذیه طیور، تعمیرات تجهیزات و غیره مواردی است که از درآمد ناخالص (کل) کسر گشته تا درآمد خالص شود. البته نوع و وسعت یک مرغداری اثر قابل ملاحظهای بر درآمد دارد. به عنوان مثال، مزارع مرغداری تجاری با تعداد بالای مرغ میتوانند درآمد بیشتری نسبت به مزارع مرغداری خانوادگی کوچک داشته باشند. نوع محصول مرغداری نیز تأثیرگذار بر درآمد آن است. به عنوان مثال، تولید محصولات مرغی ارگانیک میتواند باعث افزایش قیمت و سود بیشتر شود، اما نیازمند منابع بیشتر بوده و ممکن است تحت بیشترین مقررات قرار گیرد. به طور مشابه، تولید محصولات تخصصی مانند محصولات مرغی آزاد یا بدون آنتیبیوتیک نیز میتواند به سودهای بیشتری منجر شود. در نمودار زیر میانگین درآمد ناخالص یک مرغداری در کانادا به تفکیک سال قابل مشاهده است:
طی سالهای 2018 الی 2023 میانگین درآمد ناخالص (کل) یک مرغداری در کانادا تا 220.000 الی 250.000 دلار کانادا نیز رشد داشته است. بررسی آمار صنایع کانادا نشان میدهد تا سال 2022 در حدود 4865 مرغداری کوچک و بزرگ در این کشور فعالیت داشته است که 99% آن زیر 100 کارمند داشتهاند. میانگین درآمد کلی این صنعت تقریباً 1.3 میلیون دلار کانادا در سال 2021 ثبت شده است.
وضعیت استانهای کانادا جهت سرمایهگذاری در مرغداری
در حال حاضر فقط حدود 2000 مزرعه تولید مرغ گوشتی در سراسر کانادا وجود دارد؛ علاوه بر آنها مرغداریهایی جهت تولید تخممرغ و جوجهکشی نیز به طور گسترده در این کشور فعالیت میکنند. از این تعداد مرغداری در کانادا، استان انتاریو با 639 مرغداری و ایالت کبک با 598 کارخانه تولید مرغ و تخممرغ بیشترین سهم از بازار مرغ در کانادا را به خود اختصاص داده است. بنابراین این دو استان بیش از نیمی از بازار تولید مرغ و به تبع آن تخم مرغ را در کانادا در دست دارند. از طرف دیگر، برخی دیگر از استانها همچون ساسکاچوان، سرزمین کشاورزی کانادا شناخته شده و فرصتهای ویژهای جهت سرمایهگذاری در صنعت مرغداری در اختیار افراد قرار میدهد. بر همین اساس شاید نتوان به طور قطعی گفت که سرمایهگذاری در مرغداری در یکی از دو استان پرتعداد مرغداریها سودآورتر است و یا سرمایهگذاری در جایی که در آینده پتانسیل رشد مناسبی برای صنعت کشاورزی و مرغداری دارد. شاید بتوان گفت که این تصمیم باید با در نظر گرفتن همه شرایط شما و هدفتان از مهاجرت به کانادا گرفته شود. در جدول زیر تعداد مرغداریهای فعال هر استان کانادا در سال 2022 ارائه داده شده است:
استان | تعداد مرغداریها |
انتاریو | 639 |
کبک | 598 |
بریتیش کلمبیا | 340 |
آلبرتا | 130 |
منیتوبا | 102 |
نوااسکوشیا | 60 |
ساسکاچوان | 42 |
نیوبرانزویک | 23 |
نیوفاندلند و لابرادور | 12 |
پرنس ادوارد آیلند | 9 |
یوکان | 2 |
ایالتهای شمال غربی | 1 |
نوناووت | 0 |
برنامه مهاجرتی ویژه سرمایهگذاری در مرغداری در کانادا
پس از دریافت ورکپرمیت جهت سرمایهگذاری در مرغداری در کانادا، پس از ورود به این کشور و اشتغال رسمی در این صنعت با سرمایهگذاری در آن، میتوانید جهت اخذ اقامت دائم کانادا اقدام نمایید. طی مدت یک الی دو سال فعالیت خود در کانادا، بازدهی و فعال بودن کسب و کارتان از طرف دولت کانادا تأیید شده و مشروط به داشتن سایر شرایط از جمله مدرک مهارت زبان مسیر شما برای گرفتن اقامت دائم این کشور از طریق برنامههای مهاجرتی مثل اکسپرس اینتری هموار میشود.
در این میان برخی از استانهای کانادا برنامه ویژهای برای کشاورزان ارائه دادهاند؛ از جمله سرمایهگذاری استان ساسکاچوان ویژهی مزرعهداران از جمله مرغداران. مراحل سرمایهگذاری تا اخذ اقامت کانادا در این برنامهها عموماً برای مرغداران و کشاورزان مناسبتر است. فعالین این صنعت که حداقل 3 سال سابقه کار مرتبط دارند، بدون نیاز به مدرک رسمی زبان میتوانند برای سرمایهگذاری در این استان اقدام کنند. افراد زیر 40 سال گروه سنی جوان محسوب شده و باید تمکن مالی برابر با 300.000 دلار کانادا داشته باشند که از این مبلغ تنها 75.000 دلار کانادا باید در کانادا دپازیت شود؛ پس از دو سال فعالیت مرغداری امکان برداشت آن وجه وجود دارد. تمکن مالی افراد بالای 40 سال باید معادل 500.000 دلار کانادا باشد. تحصیلات حوزه کشاورزی و دامداری برای این سرمایهگذاری الزامی نبوده ولی امتیاز دارد. طی این برنامه گاهاً در برخی شهرها، به مرغداران، دامداران و کشاورزان منازل مسکونی نیز با شرایط ویژه اختصاص داده میشود.
چند توصیه برای راهاندازی مرغداری در کانادا
از آن جایی که این صنعت سرمایهی نسبتاً زیاد نیاز و در عین حال ریسک بالایی نیز دارد، رعایت برخی توصیهها میتواند مسیر شما را در این بیزینس هموارتر سازد:
- دانش و تجربهی خود را پیش از سرمایهگذاری ارتقاء دهید.
- در ابتدای این پروسه درباره رقبای مرغداری خود در سطح محلی و استانی نیز تحقیق نمایید.
- مکانی مناسب با استانداردهای مرغداری انتخاب نمایید که ضمن دسترسی مناسب به جادهها، از فضای شهری نیز کاملاً به دور باشد.
- در ابتدای پروسۀ فعالیت در کانادا نیز ترجیحاً از یک مزرعه کوچک با تعداد محدود مرغ شروع کنید.
- در شروع این روند بهتر است تمرکز فعالیت خود را بر یکی از انواع مرغداری یعنی مرغ گوشتی و یا تخممرغ / جوجهکشی قرار دهید و سپس در صورت کسب اطلاعات بیشتر و سوددهی مناسب، میتوانید بیزینس خود را توسعه دهید.
سازمانهای مرجع برای کسب اطلاعات بیزینس مرغداری در کانادا
الزامات یک بیزینس همچون مرغداری در کانادا بسیار متعدد بوده و فعالیت در آن نیز پروتکلها و ضوابط خود را دارد. اگرچه بخش مهمی از این دستورالعملها در این مقاله شرح داده شد اما برای کسب اطلاعات بیشتر در روند بیزینس مرغداری خود در کانادا میتوانید به سایت سازمانهای زیر مراجعه کرده و یا با آنها تماس بگیرید:
- مرغداران کانادا/ Chicken Farmers of Canada
- هیأت بازاریابی طیور در بریتیشکلمبیا/ British Columbia Chicken Marketing Board
- تولیدکنندگان مرغ آلبرتا/ Alberta Chicken Producers
- مرغداران ساسکاچوان/ Chicken Farmers of Saskatchewan
- تولیدکنندگان مرغ مانیتوبا/ Manitoba Chicken Producers
- مرغداران انتاریو/ Chicken Farmers of Ontario
- پرورشدهندگان طیور کبک/ Les Éleveurs de volailles du Québec
- مرغداران نوا اسکوشیا/ Chicken Farmers of Nova Scotia
- مرغداران نیوفاندلند و لابلادور/ Chicken Farmers of Newfoundland and Labrador
سوألات متداول
بله، در صورت در نظر گرفتن تمامی جوانب، مرغداری یکی از بیزینسهای با درآمد بالا در کانادا محسوب میشود.
مرغداریهای Maple Lodge ،Maple Leaf ،Olymel ،Lilydale و Exceldor بزرگترین مرغداریهای کانادا هستند.
بزرگترین مرغداری در کانادا شرکت Maple Lodge Farms است که در منطقه Brampton از استان انتاریو قرار دارد. این شرکت در زمینه پرورش، ذبح و فرآوری مرغ فعالیت دارد و در سال ۲۰۱۸ بیش از ۴۰۰۰۰ تن گوشت مرغ تولید کرده است. همچنین، این شرکت به عنوان بزرگترین تولید کننده تخم مرغ آب پز در کانادا شناخته شده است.
میانگین درآمد کارگران حدود 17 دلار کانادا در ساعت است که البته بسته به توانایی و استان محل فعالیت، میتواند در طیف 15 تا 25 دلار کانادا در ساعت نیز متغیر باشد.
این سهمیه پس از راهاندازی ولی قبل از شروع فعالیت هر مرغداری با توجه به میزان تولید استان محل فعالیت باید خریداری و در مجوز مربوطه لحاظ شود. برای مثال در استان بریتیش کلمبیا و استان منیتوبا با مراجعه به سایتهای مشخصشده این سهمیه و شرایط آن قابل دسترسی است.
بسته به نوع مرغداری، استان مورد نظر، شرایط بازسازیها، فضای مورد نظر و تهیه تجهیزات و جوجهها این پروسه میتواند حداقل بین 3 تا 6 حتی 12 ماه زمان ببرد.
کد شغلی تولیدکنندگان مرغ گوشتی و تخممرغ در کانادا 80020 در نظر گرفته شده است.
بله، البته این وامها عموماً با مهاجران تازهوارد تعلق نمیگیرد، اما پس از مدتی فعالیت قابل درخواست و دریافت خواهند بود. سایت وامهای صنعت کشاورزی کانادا و سایت کمک مالی کشاورزان منابعی هستند که میتوانید برای دریافت اطلاعات دقیقتر برخی از این وامها چک کنید.
انتخاب مکان مناسب برای راهاندازی مرغداری در کانادا، گامی بسیار مهم است. این مکان برای جلوگیری از اختلالات احتمالی باید به راحتی از طریق جادههای مناسب در دسترس باشد، نزدیک به یک منبع آب مطمئن و دور از مناطق مسکونی باشد.
بله، در این صورت سهمیه مرغداری (Quota) شما تا ده درصد از میزان تولید استان را میتواند به خود اختصاص دهد.
متناسب با برنامه انتخابی و روش سرمایهگذاری ممکن است جهت مهاجرت به LMIA نیاز داشته باشید و یا خیر.
در حال حاضر (تابستان 2023) استان ساسکاچوان برای فعالین صنعت کشاورزی، مرغداری و دامداری برنامه سرمایهگذاری ویژه ارائه داده است.